Tipegők Világa

A D-vitamin forradalma!

Az elmúlt években a D-vitamin fontosságának hangsúlyozására egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hazai kutatók. A számok szerint nagy szükség van erre, hiszen a magyar felnőtt lakosságnak a 94 százaléka D-vitamin-hiányban szenved, ami hűen tükrözi, hogy a többség nem veszi elég komolyan ezt a kérdést.

Az elmúlt években a D-vitamin fontosságának hangsúlyozására egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hazai kutatók. A számok szerint nagy szükség van erre, hiszen a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin-hiányban szenved, ami hűen tükrözi, hogy a többség nem veszi elég komolyan ezt a kérdést.

A D-vitamin legfontosabb feladata a kalciumháztartásunk szinten tartásában és a csontozatunk kialakulásában van, de emellett a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések és a téli fertőzések kialakulásának megelőzésében is szerepet vállalhat.

Természetesen nem elég csak a felnőttek D-vitamin-szintjére figyelni, sőt! Kutatások igazolják, hogy a csecsemő- és kisgyermekkori D-vitamin-hiány 60-70 százalékkal növelheti az 1-es típusú cukorbetegség kockázatát, és hozzájárulhat a felnőttkori cukorbetegség kockázatának növeléséhez is. De térjünk vissza a kezdetekhez!

A D-vitamin tulajdonképpen a foszfor és a kalcium vékonybélből történő felszívódásában segít, így közvetlen szerepet játszik abban, hogy szervezetünk megfelelően működjön. A mirigy- és izomműködést a vérben lévő kalcium- és foszforszint szabályozásával segíti, a csontképződési folyamatokat pedig az ásványi anyagok csontokba és fogakba való beépítésével támogatja. Mindezek mellett szükséges a véralvadási rendszer és az idegrendszer működéséhez és a megfelelő sejtnövekedéshez. Jelentős szerepe van az immunrendszer fejlődésében és a fent felsorolt súlyosabb betegségek megelőzésében is.

 

A D-vitamin forradalma!

Gyermekeknél a napi ajánlás 6 hónap és 2 év között 540 mg, 2–10 év között 800 mg, 11–18 év között 1000 mg kalcium. Ahhoz, hogy gyermekeink csontozata megfelelően fejlődjön, elegendő mennyiségű kalciumra, ennek felszívódásához pedig megfelelő mennyiségű D-vitaminra van szüksége. Étrendünk viszont D-vitaminban igen szegény, bizonyos halfajtákat, májat, tojást nagy mennyiségben kellene fogyasztanunk ahhoz, hogy elegendő D-vitamint juttassunk a szervezetünkbe, a fő D-vitamin-forrásunk, a napsütés pedig évszakhoz kötött, így a pótlásáról nekünk kell gondoskodnunk. Az egyik legegyszerűbb módja, ha jó minőségű tejalapú gyerekitalt választunk, amely 100 százalékban fedezheti porontyunk napi D-vitamin-szükségletét, és emellett egyéb fontos vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top