Tipegők Világa

A tehéntej korai bevezetésének káros hatásairól

A tehéntej fogyasztását a szakemberek ma már egyéves kor alatt semmiképp nem javasolják, de 1-3 éves kor között is előnyösebbnek tartják a speciális életkori követelményeknek megfelelően előállított tápszerek vagy junior gyerekitalok fogyasztását. Mit kockáztatunk akkor, ha nem tartjuk be ezt az ajánlást, melyek azok az előnytelen hatások, amelyeket a tehéntejnek tulajdonítunk rövid, illetve hosszú távon? Röviden összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

A bevezetőben idézett megállapítást osztja többek között a Magyar Gyermekorvosok Társasága, valamint az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége is. A tehéntej a következők miatt nem felel meg a csecsemők és a kisgyermekek táplálási igényeinek:

A tehéntej korai bevezetésének káros hatásairól       A kisgyermekek szervezete a felnőttekéhez képest éretlenebb/kevésbé érett. A tehéntejben magas a fehérje és a nátrium mennyisége. A magas fehérjetartalom megterhelő lehet a gyermek emésztőrendszerének. Mindezek mellett a tehéntej energiatartalma alacsony, ezért ahhoz, hogy a kicsi jóllakjon, túl nagy mennyiséget kell fogyasztania, ami károsíthatja, jelentős mértékben terhelheti a vesék működését. Emellett fontos megemlíteni, hogy a nagy mennyiségű állati fehérje az arra hajlamos gyerekekben fokozza a tehéntej-allergia kialakulásának a veszélyét. A tehéntej vastartalma alacsonyabb, mint amennyire a gyermekeknek a fejlődésükhöz szükségük van, ráadásul a tehéntejben található vas nem is szívódik fel, így nem hasznosul a szervezetben. Azt is kimutatták, hogy a bél nyálkahártyáján a tehéntej gyulladást válthat ki, ami akár bélvérzéshez is vezethet. Vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy a vashiány káros hatással van a viselkedésre és a tanulási képességre. Mivel az utólagos vaspótlás már nem képes korrigálni egyes eltéréseket, ezért a megelőzésnek van rendkívül nagy jelentősége. A tehéntejben lévő vitaminok, valamint a jód, a cink és más nyomelemek mennyisége nem éri el a kisgyermekkorban szükséges értéket. A nyomelemek és vitaminok szükségesnél kisebb mennyisége az anyagcserét, az agy működését kedvezőtlenül befolyásolja még akkor is, ha egyértelmű tünetek nem alakulnak ki.

Nézzük, hogy a fentiek figyelembevételével mit ajánlanak az orvosok a tehéntej fogyasztása helyett:

  • Az orvosok az javasolják, hogy a tejet legkorábban 1 éves kortól, a tejtermékeket 10 hónapos kortól vezessük be. Hat hónapos korig kizárólag anyatejet, annak hiányában tápszert adjunk, illetve 4-6 hónapos kortól egyéb (nem tejalapú) táplálékot (zöldséget, gyümölcsöt) is fokozatosan be lehet vezetni a baba étrendjébe. 
A tehéntej korai bevezetésének káros hatásairól

 

  • Az anyatejes táplálás után olyan, tehéntejből készült tápszerek vagy junior gyerekitalok javasoltak, amelyekben a tehéntej összetevőit úgy változtatták meg, hogy azok teljes egészében megfeleljenek a csecsemők és kisgyermekek táplálkozási igényeinek.

 További információk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top