Tipegők Világa

Anya, nem kérek!

A szülői feladatok mindig sok csodát rejtenek magukban; mindegyik időszaknak megvan a maga szépsége és persze az árnyoldala is. Egyéves kor után kisbabánk egyre érdeklődőbb lesz, elkezdi vizsgálni, felfedezni a világot, ami nagyon sok vicces pillanatot rejt magában, de megvan a hátulütője is, hiszen gyermekünk ekkor már világosan tudtunkra tudja adni azt is, ha valamit nem szeretne.

Anya, nem kérek!

Sok szülő rémálma, hogy gyermeke elkezd válogatni az ételek közt, hiszen aggodalommal tölt el bennünket, miért nem eszik a gyerek és egyre inkább rágörcsölünk arra, hogy mi lesz, ha megint elfordítja a fejét vagy kiköpi az ételt.

A legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha elkezdjük erőltetni a gyerekbe a répát vagy más zöldséget, amit egyébként tegnap még szeretett. Így sem mi sem a kisbabánk nem fogja élvezni az étkezést, ezáltal kellemetlen élménnyé válik..

Nézzük Inkább a dolog jó oldalát, mégpedig azt, hogy gyermekünk személyisége fejlődésnek indult, így már ki tudja fejezni akaratát. Az ételek erőltetése helyett inkább alkalmazkodjunk a helyzethez. Bátorítsuk gyermekünket, és használjuk ki kíváncsiságát!

  • Fontos, hogy a babánk lássa, az étkezés mennyi örömet jelenthet, ezért mutassunk mi is jó példát neki.
  • A színes dolgok jellemzően felkeltik a gyermekek figyelmét., Ebből a szempontból a zöldségekkel igen nagy szerencsénk van, hiszen az egészségesnél egészségesebb vitaminbombákból könnyedén varázsolhatunk színkavalkádot a tányérjukra, ami biztosan nem hagyja őket hidegen.
  • Ne keseredjünk el, ha többször elutasít olyan ételeket, amiket idáig szeretett. Ebben az időszakban a véleményük napról napra is változhat, ezért lehetséges, hogy 3 nap elteltével újra szeretni fogja azt, amire most nemet mond. Egy kis idő elteltével nyugodtan csempésszük újra a tányérjára a korábban kedvelt, majd elutasított ételt.
  • A zöldségeket, gyümölcsöket pürésíteni is lehet, így téve változatossá az étkezést.
  • Legyünk határozottak! Ne bízzuk porontyunkra a választást, hanem álljunk elő kész tervekkel és soroljuk fel mi a választékot.
Anya, nem kérek!

 

Akkor se essünk kétségbe, ha úgy érezzük, hogy minden igyekeztünk ellenére is kevesebb egészséges ételt eszik gyermekünk, hiszen a fejlődéséhez szükséges vitaminokat könnyedén bejuttathatjuk szervezetébe junior gyerekital segítségével. Így van időnk kivárni, hogy bébink a maga tempójában fedezze fel a gasztronómia további csodáit.

  További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top