Tipegők Világa

Az immunrendszer támogatása kisgyerekkorban

Egészségünk alapja, legfőbb védelmezője az immunrendszerünk, ami 3 éves korig folyamatosan fejlődik. Ha ebben a kezdeti időszakban támogatjuk gyermekünk immunrendszerét, akkor jó eséllyel megalapozzuk annak helyes működését felnőttkorra is. Felsorolunk néhány hasznos tanácsot, hogyan is érhetjük el a legkedvezőbb eredményt.

Az immunrendszer szervezetünk védekezőmechanizmusa, sejtjeink, szöveteink és szerveink összehangoltan működtetik, hogy segítségével megbirkózzunk a betegségekkel. Az immunrendszer fő feladata, hogy ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse.

Az immunrendszer támogatása kisgyerekkorban

 

Immunitásunk lehet velünk született és természetesen vagy mesterségesen szerzett. A velünk született immunitás a fehérvérsejtekre, a gyomornedv baktériumölő hatására, illetve a nyálkahártyáinkra támaszkodik. Amennyiben egy kórokozó megtámadja szervezetünket, az immunrendszerünk aktivizálódik. Ha sikerül legyűrnie a betegséget, “megjegyzi”, milyen eszközt használt a küzdelemhez, így, ha legközelebb is megfertőz bennünket az adott anyag, a betegség lefolyása szinte tünetmentes lesz. A mesterséges immunitás kialakítása rendszerint védőoltásokkal történik, amelyek legtöbbször legyengített kórokozókat tartalmaznak. A hatás hasonló: szervezetünk “megtanulja”, mit is kell mozgósítania és a legközelebbi alkalommal már ezeket az anyagokat felhasználva gyógyítja meg önmagát.

Gyermekünk immunrendszerét pár hasznos tanács betartásával támogathatjuk hősies harcában.

Az immunrendszer támogatása kisgyerekkorban Gondoskodjunk arról, hogy gyermekünk mindig elegendő folyadékot igyon.
A folyadék elsősorban legyen víz, vitaminban gazdag gyümölcslé, tejital. Kerüljük a cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel készült üdítőket. Alapvetően fontos továbbá, hogy a gyermek életkorának megfelelően alaposan kialudja magát. Az alvás során testünk folyamatosan javítja magát és energiával töltődik fel. Bizonyított, hogy a cukor “elnyomja” az immunrendszert. Minél kevesebb cukrot adunk kicsinknek – annál jobb.

Az immunrendszer erősítése szempontjából az A-, C- és D-vitaminok a legfontosabbak. A leghatékonyabb természetes vitamin- és ásványianyag-források a friss gyümölcsök és zöldségek. A gyümölcsök közül is az eper, a sárgadinnye, a szeder, a citrusfélék, a sárgabarack, a banán, a zöldségek közül pedig a paradicsom, a brokkoli és a spenót tartalmazzák a legtöbb vitamint.

Mozgassuk meg az egész családot, ha tehetjük, minden nap!  Legyen szó csak sétáról, biciklizésről, fociról, vagy sárkányeregetésről – a mozgás testünk valamennyi funkciójára jótékony hatással van. Gyermekünket kínáljuk gyakran joghurttal. A joghurt segít egyensúlyban tartani az emésztőrendszer egyensúlyát, továbbá gazdag kalciumban is, ami a csontok fejlődése szempontjából elengedhetetlen. Testünknek ahhoz, hogy egyensúlyban legyen, szüksége van bizonyos mennyiségű telítetlen zsírra, elsősorban omega–3-ra, amelyet nagy mennyiségben tartalmaznak bizonyos halak, például a lazac, de gazdag omega–3-ban például a lenmagolaj is. Sajnos a magyar lakosság igen kevés halat fogyaszt, de a lenmagolajat akár bátran be is “csempészhetjük” a gyermek legtöbb ételébe – észre sem fogja venni. Néha a gyermek immunrendszerének a szokásosnál is nagyobb támogatás szükséges ahhoz, hogy megbirkózzon a kórokozókkal. Ilyen esetekben játszhatnak fontos szerepet a különböző táplálékkiegészítők. A prebiotikumok elősegítik egyes ásványi anyagok és nyomelemek felszívódását, valamint segítségükkel a béltartalom úgynevezett hasznosbaktérium-tartalma nő.

Az immunrendszer támogatása kisgyerekkorban

 

A speciálisan gyermekeknek, különösen az 1–3 éveseknek szánt, vitaminnal dúsított élelmiszerek – mint például a Junior gyerekitalok – is igen hasznosak lehetnek. Mindezek mellett az is kiemelkedően fontos, hogy jó példával járjunk elöl. Sokkal egyszerűbb a gyerekeket egészséges életmódra tanítani, ha azt látják, hogy szüleik is úgy élik mindennapjaikat, ahogy például azt az ehhez hasonló cikkek javasolják.

Kiszolgáltatottabbak a D-vitamin-hiányos gyermekek? 

További információk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top