Tipegők Világa

Bölcsőde = betegség?

Kisgyermekes szülőként mindannyian ismerhetjük azt a megkönnyebbülést, amit akkor érzünk, ha a kicsi végre "beszokik" a közösségbe. A felhőtlen öröm azonban nem tart túl soká, beáll egy új ritmus: két hét bölcsiben töltött időt rendszerint legalább egy hét otthon töltött idő követ - betegen.

Ekkor úgy érezhetjük, gyermekünket valójában egy biológiai fegyverraktár gondjaira bíztuk, az újabb és újabb támadásokat visszaverni nem tudjuk, megtörten hívjuk munkaadónkat: ismét szabadságot kell kivennünk. Mégis mit tehetünk, hogy csökkentsük az elkerülhetetlennek tűnő betegségek kockázatát?

Bölcsőde = betegség?

A legjellemzőbb “hazahordott” betegségek a cseppfertőzéssel terjedő felső légúti megbetegedések. Alapos és rendszeres szappanos kézmosással csökkenthető ugyan a kockázat, de belátható, hogy a közös játékokkal játszó gyerekek bármit könnyen átadnak egymásnak. Ráadásul együtt is alszanak, egy magasságban: egy nagyobb tüsszentéssel pillanatok alatt eljutnak a kórokozók a szomszéd csöppségig és már kész is a baj. Az első tünetek könnyen felismerhetőek: a gyerek köhécsel, orra folyik.

Nem könnyű meghatározni, melyik az a pont, amikor már úgy döntenénk, nem megyünk bölcsibe. Ha a kicsi reggel lázas, vagy akár csak hőemelkedése van, semmiképpen se vigyük be. Amíg az orrváladék áttetsző, könnyen kifújható/kiszívható, a gyerek egyet-egyet köhécsel, addig minden bizonnyal csak náthával van dolgunk, amit otthon megfelelően kezelni tudunk. Ha azonban az orrváladék sűrű és zöld, a kicsi netán hány, felülfertőzéssel van dolgunk és érdemes felkeresni az orvosunkat.
Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mérlegelés közben képzeljük el, hogy a mi gyerekünk egészséges és éppen a bölcsi öltözőjében készülődünk, vetkőzünk, öltözünk. Érkezik azonban Ádámka és anyukája. Ádámka rettentően köhög, az orra patakokban folyik. Bizonyosan rossz szemmel néznénk ilyenkor Ádámka anyukájára, aki azt gondolja, ez a kis nátha még elmegy. Ha tehát gyermekünkön Ádámka tüneteit vesszük észre, ne vigyük be. Ha szerencsénk van és van a közelben nyugdíjas nagymama, hívjuk bátran. Ha nem ez a helyzet: törődjünk bele sorsunkba…

Bölcsőde = betegség?

Ha minél nagyobb eséllyel el akarjuk kerülni a fentieket, támogassuk gyermekünk immunrendszerét, hogy az nagyobb eséllyel vegye fel a küzdelmet a makacs “bölcsivírusokkal” szemben. Kapjon a kicsi minél több vitamint, válasszunk olyan vitamindús termékeket, amelyeket kedvvel fogyaszt. A D-vitaminről már azt is tudjuk, hogy hatalmas szerepe van az immunrendszer megerősítésében. Adjunk például gyermekünknek ízletes junior gyerekitalokat, amelyeket pont úgy terveztek, hogy az 1-3 évesek igényeit mindenben kielégítsék. A gyerekitalokat főzéskor is használhatjuk – mintha tej lenne.

Ha minden “kórságot” nem is előzhetünk meg így, az bizonyos, hogy akár egy-két, betegség nélkül eltöltött hét jót tesz az család minden tagjának.
 
További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top