nlc.hu
Tipegők Világa
Építsünk “védőpajzsot” a tipegőknek!

Építsünk “védőpajzsot” a tipegőknek!

Az immunrendszer fejlődése 0–3 éves korban a legintenzívebb. Ilyenkor mi, szülők sokat tehetünk azért, hogy ezt a védőpajzsot minél erősebbé tegyük. A természetes védekezőképesség fejlődése rajtunk is múlik.

A csecsemők számára a legtöbb esetben az anyatej elegendő védelmet nyújt a leskelődő baktériumokkal szemben, a szoptatás után pedig egészséges étrenddel támogathatjuk a kicsi védekezőképességét. A táplálkozás ugyanis kulcsfontosságú szerepet tölt be a gyermekeink immunrendszerének fejlődésében.

A gyermekünk ismerkedik a környezetével, új barátokat szerez a játszótéren, bekerül a bölcsi vagy az ovi közösségébe, és ezek az újdonságok ismeretlen baktériumokkal való találkozást is hoznak számára.

Építsünk

És most lássuk a legfontosabb segítőinket:

C-vitamin
Mindannyian ismerjük jótékony immunvédő hatását, de talán kevesebben tudják, hogy a vas felszívódását is elősegíti. Olyan finomságokban található meg, amelyeket minden baba étrendjébe könnyen beilleszthetünk. Egy kis facsart narancslé, pár szelet kivi vagy egy kis édesburgonyával krémesített brokkolileves, és máris csatasorban a védekezés. C-vitaminban gazdag még a paprika és a kelbimbó is.

Vas
Ha már említettük, hogy a C-vitamin elősegíti a felszívódását, nézzük meg, miért van szüksége a kicsiknek a vasra? A vas a hemoglobin képződést segíti elő, amely az az oxigén és a szén- dioxid szállításáért felelős a testben, és közvetlen hatása van az immunrendszerre is. Nekem a vasról mindig a spenót jut eszembe, amit az én babáim szerencsére előszeretettel fogyasztanak. Ha nem a spenót a kedvencetek, próbálkozzatok meg a sóskával, de a szárított gyümölcsök között is találhattok megfelelőt. Sőt a teljes kiőrlésű gabonafélék, a máj, a vöröshúsok és a dió- és mogyorófélék is tartalmazzák ezt a létfontosságú ásványi anyagot.

A-vitamin
Azért fontos, mert elősegíti az immunsejtek megfelelő működését. Az olajos halak és a tojás is bőven tartalmaznak A-vitamint, így szinte mindig találhatsz olyan ételt, amivel a legválogatósabb picuri is hozzájuthat.

Cink
Szerencsére a tojás és a halfélék nemcsak A-vitaminban, hanem cinkben is bővelkednek, ami a növekedéshez és az immunrendszer fenntartásához is fontos. Emellett a cink húsban, kenyérben, gabonafélékben és hüvelyesekben is megtalálható.

D-vitamin
A D-vitamin támogatja az immunrendszert, de a csontok és fogak egészséges fejlődéséhez is elengedhetetlen. D-vitamin-készletünk legnagyobb része napfény hatására alakul ki a szervezetünkben. A napfény csupán a nyári hónapokban elegendő a megfelelő D-vitamin képződéséhez, ezért próbáljunk halat és tojást adni gyermekünknek.
További tippeket itt olvashatsz arról, miként biztosíthatsz elegendő D-vitamint gyermekednek!

Építsünk


Élelmi rostok

A jótékony baktériumok táplálékai, amelyek segítenek visszaszorítani a káros baktériumokat. Olyan ételek tartalmazzák, amelyeket a gyerekek ritkábban fogyasztanak, de igyekezzünk ezekből is beépíteni az étrendjükbe néhányat. A hagyma, a fokhagyma, a spárga, a paradicsom, a cikória és az articsóka is bővelkedik ezekben a rostokban.

Az én tapasztalatom az, hogy sajnos bármennyire is igyekezünk mindent megszerettetni a gyerekünkkel, a kicsik akkor is eljutnak a válogatós korszakba. Ilyenkor szinte képtelenség rávenni őket bizonyos ételek elfogyasztására. Apró trükkökkel azonban ezt is megoldhatjuk.

Az én titkos kedvenceim a Junior gyerekitalok, melyek ízletesek, és segítségükkel könnyedén kiegészíthetem a gyermekeim étrendjét.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top