Tipegők Világa

Hallgatag vagy fecsegő? Hogyan fejleszthetjük gyermekünk beszédkészségét?

Gyermekünk első szavait mindig óriási várakozás előzi meg. Vajon mikor kezd el beszélni? Mi lesz az első szava? Anya? Apa? Nagyi? Minden baba eltérő ütemben fejlődik, ez igaz a beszédfejlődésre is. Hogy melyik baba mikor kezd el beszélni, teljesen egyedi, az viszont egészen biztos, hogy az első szavak kimondása után rendkívül gyorsan gyarapszik a szókincsük, szinte mindent megjegyeznek, amit mondunk nekik.

Tudtad, hogy a kognitív fejlődés az első három évben a legintenzívebb?
Ilyenkor fejlődik ki a tanulási készség, a beszédkészség, alakul a memória. Ebben az időszakban fontos, hogy továbbra is sokat énekelj, mondókázz és mesélj neki.

Rengeteget segíthetünk mi is totyogónk szókincse, beszédkészsége fejlesztésében. Íme, egy gyors útmutató a különböző tanulási fázisokhoz. Mint említettük, a beszédfejlődés üteme minden apróságnál eltér. Teljesen normális, ha egy bizonyos fázis hamarabb vagy később jelentkezik gyermekednél.

Hallgatag vagy fecsegő? Hogyan fejleszthetjük gyermekünk beszédkésségét?

Az első születésnap:
Az első születésnap környékén a totyogó folyamatosan fecseg. A szavakat még nem ejti ki tökéletesen, gyakran úgy hangzik, mintha több szót mondana ki egyszerre. Dacára annak, hogy még csak néhány szót tud kiejteni, már sok mindent megért!

18–24 hónap:
Ebben az időszakban válik a baba igazán érdeklődővé környezete iránt. Igyekszik mindennek a nevét megtanulni, ami körülveszi, mint például a pohár, tányér, labda, cica, anya és apa. Naponta több mint 10 szót tanul! Ráébred, hogy a beszéd nagyon fontos eszköze az akarata kifejezésének.

Kétéves kor:
Ebben az időszakban gyermekünk elkezdi a szavakat egyszerű mondatokba helyezni, mint “én játszom” vagy “mama inni”. Emellett gyakran használják már ismeretlen dolgokra azon dolgok neveit, amikre hasonlítanak – például a cicát nevezhetik kutyának, vagy fordítva.

Hároméves kor:
Ebben a korban a baba már képes hosszabb mondatokat is megfogalmazni, és már közel 900 szót ismer! Ez az ötöde annak, amennyit ötéves korára ismerni fog.

Hogyan segíthetünk kisgyermekünknek a beszédtanulásban?
Totyogókorban a pici agya olyan, mint a szivacs, nap mint nap egyre több új szót szív magába. Minél többet beszélünk hozzá és figyelünk rá, annál gyorsabban és többet fog tanulni.
Segítsünk a picinek, hogy megértse, amit hall, hívjuk fel figyelmét a beszéd, a hallgatás, valamint a figyelem fontosságára. Ez később megkönnyítheti számára a barátkozást és javítja a koncentrációképességét.

Mutassunk rá vagy érintsük meg azokat a tárgyakat, amikről épp beszélünk. Öltözködés közben vegyük végig az egyes ruhadarabok neveit. Mutassunk rájuk, és nevezzük meg a mindennap használt dolgokat minél gyakrabban!

Mindig magyarázzuk el neki, hogy mit csinál, mit csinálunk éppen. “Most tejitalt iszol”, “Éppen rajzolunk”, “Most hintázol”. Ha sokszor kimondjuk, mi történik pontosan, a pici könnyebben emlékezik majd különböző nevekre és cselekvésekre.

A totyogó gyorsabban és könnyebben tanul, ha sok újdonságot tapasztal, és a tanulást valamilyen közös programba építjük be. Például ha főzés közben rámutatunk és néven nevezzük az alapanyagokat, amiket használunk, illetve elmagyarázzuk, hogy mit főzünk. Képeskönyv helyett az állatkertben is megmutathatjuk az apróságnak a különböző állatokat.

A történetolvasás is fejlesztheti a beszédképességét. Olvasunk gyermekünknek minden nap. Kedvenc történeteinél az is megeshet, hogy a mondat elejét kell csak felolvasnod, és ő befejezi a többit, vagy saját kis nyelvén elmeséli a mesét.

Természetesen rengeteg praktika van még, amivel segíthetsz kisbabádnak a beszédfejlődésben és a tanulásban. Ilyenek az éneklés, a mondókák, a gyermekversek és a rendszeres beszélgetés. Megfelelő táplálással is segíthetsz gyermekednek a fejlődésben. A vas fontos szerepet játszik az agy és a kognitív funkciók fejlődésében. Igyekezz beilleszteni gyermeked étrendjébe vasban gazdag ételeket, mint a sóska, a spenót, a vörös húsok, a tojássárgája és a dió, ezzel segíthetsz gyermekednek a tanulásban.

Kisbabád válogatós? Nem rajong a zöldségekért? Most már szinte mindenütt elérhetőek az egyéves kor felett adható Junior gyerekitalok. A Junior gyerekitalok vasat is tartalmaznak, így nemcsak az immunrendszer működését támogatják, de az agy fejlődéséhez is hozzájárulnak.

Napi két pohár gyerekitallal te is sokat tehetsz gyermeked kiegyensúlyozott táplálásáért és egészségéért.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top