Tipegők Világa

Immunvédelem totyogós korban

Az, hogy az 1-3 évesek gyakran betegek, szinte a "munkaköri leírásuk" része is lehetne. A kicsik immunrendszere eleinte tapasztalatlan, ahhoz, hogy "megtanulja", mely kórokozókat hogyan is kell legyűrni, szemtől szemben kell találkoznia magukkal a kórokozókkal. Gyerekorvosok szerint évente összesen 6-8 megfázás, influenzaszerű tünetek, torok- és fülgyulladás még normálisnak mondható ebben a korban. Ha mi, szülők, betartunk néhány szabályt, segíthetjük a kicsik immunrendszerét abban, hogy gyorsabban legyőzze a szinte elkerülhetetlen betegségeket. Az alábbiakban igyekszünk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Először is fontos, hogy a kicsi eleget aludjon. Felnőtteken végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy az alvásmegvonás egyik következménye az, hogy csökken az immunrendszer védekezőképessége. Ez a gyerekek esetében is igaz; ideális esetben egy újszülöttnek 18, az 1-3 éveseknek naponta 12-13 óra alvásra van szükségük naponta. A délutáni alvás szintén nagyon fontos – ha erre gyermekünk bármilyen okból nem hajlandó, figyeljünk arra, hogy időben ágyba kerüljön.

Immunvédelem totyogó-korban

 

A megfelelő és kiegyensúlyozott étkezés az immunrendszer támogatásának egyik legfontosabb eszköze. A C- és E-vitamin, valamint az omega–3-zsírsavak elengedhetetlenek ahhoz, hogy a szervezetben elegendő fehérvérsejt és antitest termelődjön – ezek azok az anyagok, amelyek a betegségek ellen a frontvonalon harcolnak. A kicsik persze legtöbbször eléggé válogatósak, nekünk, szülőknek mindenféle trükköket kell bevetnünk, hogy elegendő gyümölcsöt vagy zöldségeket egyenek. Elegendő mennyiség alatt általában azt értik a szakértők, ha a napi ötszöri étkezésből legalább három alkalommal zöldséget és gyümölcsöt is tartalmaz az étrendje. A halak és az olajos magvak gazdagok omega–3-zsírsavakban. Ha a kicsi egyiket sem szereti, itt is alkalmazhatunk trükköket: a kedvenc ételeit például megszórhatjuk lenmaggal vagy lenmagolajjal – így anélkül vihetjük be a szervezetébe a létfontosságú zsírsavakat, hogy a megszokott ízekről le kellene mondania. Szintén hasznos lehet, ha a kicsiket a szükségleteiknek megfelelően kialakított junior gyerekitalokkal kínáljuk – ezek optimális arányban tartalmazzák valamennyi szükséges vitamint és ásványi anyagot.

A mozgás, különösen friss levegőn, növeli a szervezet ellenálló képességét. Akkor lehetünk igazán eredményesek, ha jó példával járunk elöl: ne csak biztatgassuk a kicsiket, hogy játsszanak minél többet a szabadban, hanem tartsunk velük, szaladgáljunk, bújócskázzunk, bicajozzunk együtt! Azon túl, hogy a mozgás nekünk is jót tesz, hitelesebbek lehetünk, ha nem csak a padról szurkolunk.

Bár evidenciának tűnhet, mégis kiemelten figyeljünk arra, hogy a kicsik gyakran és alaposan mossanak kezet. Ezzel ugyan közvetlenül nem erősítjük az immunrendszerét, de elérhetjük, hogy kevesebb ellenséggel kelljen megküzdenie. Ha hazaérünk valahonnan – különösen a bölcsiből vagy oviból –, ha evéshez készülődünk, ha a kicsi a WC-t használta, ha állatokat simogatott, ha az orrát fújta stb., első dolgunk legyen az alapos és szappanos kézmosás.

Immunvédelem totyogó-korban

 

Végül még egy hasznos tanács: semmiképpen se sürgessük a gyerekorvosunkat, hogy antibiotikumot írjon fel a kicsinek. Az antibiotikumok csak a baktériumok ellen hatékonyak, a legtöbb betegséget pedig vírusok okozzák. A szükségtelenül adott antibiotikumok hatására a baktériumok ellenállóvá válnak, ha pedig később ilyen kórokozókkal találkozik a szervezet, azt a fertőzést sokkal nehezebb legyőznie.

Hogyan biztosítsak elegendő D-vitamint gyermekemnek?

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top