Tipegők Világa

Kisgyermekkor – az immunrendszer fejlődésének legfontosabb időszaka

A baba életének első három éve nagyon fontos időszak az immunrendszer fejlődésének szempontjából. Az immunrendszer ekkor érik, fejlődik a legintenzívebben. A gyermeked totyogóvá válik, egyre többet léptek ki a lakásból, elmentek a bölcsődébe, és egyre gyakrabban játszotok majd a többi aprósággal együtt a szabadban. Az új tevékenységek egyben ismeretlen baktériumokkal való találkozást is jelentenek.

Ez a folyamat teljesen természetes, és segíti a baba immunrendszerének fejlődését! Szülőként úgy támogathatod a baba immunrendszerét, hogy biztosítod számára az egészséges, kiegyensúlyozott étrendet, amely többek között olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az élelmi rostok, a vitaminok és a vas.

Kisgyermekkor – az immunrendszer fejlődésének legfontosabb időszaka

Az élelmi rostok segítik a baba szervezetében természetes módon megtalálható jótékony baktériumok szaporodását. A jótékony baktériumok megfelelő mennyisége segít visszaszorítani a káros baktériumokat, így támogatva a baba immunrendszerét. Az anyatej is tartalmaz speciális élelmi rostokat, ezeket prebiotikus oligoszacharidoknak hívjuk. Az oligoszacharidok természetes módon előfordulnak például a hagymában, a paradicsomban, a fokhagymában, a spárgában, a cikóriában és az articsókában.
Egyes Junior gyerekitalok szintén tartalmaznak speciális élelmi rostokat, oligoszacharidokat, bevezetésük segítheti a kiegyensúlyozott, egészséges étrend kialakítását.

Fontos kiemelnünk a D-vitamint is,  ami ahogy azt már megtanultuk, nemcsak a csontok és a fogak, de az immunrendszer egészségében is fontos szerepet játszik. D-vitamin-szükségletünk legnagyobb része napfény hatására alakul ki a szervezetünkben. A napfény csupán a nyári hónapokban elegendő a megfelelő D-vitamin-szint kialakításához, ezért a többi hónapban fokozottan érdemes odafigyelni a D-vitamin megfelelő pótlására. D-vitamin-forrás például az olajos hal és a tojás. Sajnos kevés élelmiszer tartalmaz megfelelő mennyiségű D-vitamint, de a Junior gyerekitalok erre is megoldást nyújthatnak, hiszen 1 éves kor felett fedezhetik akár a naponta szükséges D-vitamin-mennyiség 100%-át (napi 2 pohár – 500 ml elfogyasztása esetén). A D-vitamin mellett az A- és a C-vitaminnak is fontos szerepe van az immunrendszer támogatásában. Az A-vitamin segíti a természetes védekezőképességet, emellett hozzájárul az immunsejtek megfelelő működéséhez. Gyermeked A-vitaminhoz juthat például a következő élelmiszerek fogyasztásával: tejtermékek, tojás, olajos halak. A C-vitamin biztosítására pedig ajánljuk a következő, C-vitaminban gazdag élelmiszerek bevezetését a baba étrendjébe: paprika, brokkoli, kelbimbó, édesburgonya, narancs, kivi.

Az élelmi rostok és a vitaminok mellett a vas is nélkülözhetetlen  gyermekünk megfelelő fejlődéséhez. A vas fontos szerepet tölt be a hemoglobin képződésében. A hemoglobin a vörösvérsejtekben található óriásmolekula – ez szállítja az oxigén és a szén-dioxid jelentős részét a testben. A vas közvetlen hatással is lehet az immunrendszerre – azoknál a babáknál, akik nem fogyasztanak rendszeresen megfelelő mennyiségű vasat, csökkent immunműködés jelentkezhet, így előfordulhat, hogy a különböző fertőzésekkel szemben kevésbé lesznek ellenállóak. Szülőként meglepően bonyolultnak tűnhet megoldani, hogy a baba rendszeresen, megfelelő mennyiségben fogyasszon vasat.
Néhány vastartalmú étel: máj, hús (a nyúlhús, vörös húsok), bab, cékla, dió- és mogyorófélék, szárított gyümölcsök, például kajszibarack, teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, sötétzöld levelű zöldségek, mint például a sóska, spenót.

Az egészséges, sokszínű étrend tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre gyermekednek szüksége van. A felsorolt ételek adásával biztosíthatod mindazon tápanyagok bevitelét, amelyek hozzájárulnak immunrendszerének működéséhez az 1–3 év közötti, különösen intenzív időszakban. Szülőként te is tapasztalhattad, hogy időnként nehéz a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítani, kiváltképp, amikor a gyermek válogatni kezd az ételek között. Jó megoldást jelenthetnek ilyenkor a Junior gyerekitalok,  amelyek amellett, hogy ízletesek, a kisgyermekek számára szükséges mennyiségben és minőségben tartalmazzák a vitaminokat és ásványi anyagokat.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top