Tipegők Világa

Mi is az az RDA?

A gyermekük megfelelő táplálkozását szem előtt tartó szülők gyakran találkozhatnak egy hárombetűs betűszóval a legkülönbözőbb élelmiszerek csomagolásán: RDA (Recommended Dietary Allowance). A betűszó szó szerinti fordítása: javasolt napi bevitel. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek tulajdonságairól már szóltunk sorozatunkban, most azt mutatjuk be röviden, hogy a legfontosabb összetevőkből mekkora mennyiségre van szükségük a kicsiknek, valamint hogy az ajánlott mennyiségeket milyen élelmiszerekből szerezhetik be a leghatékonyabban.

Az RDA minden egyes vitaminra és ásványi sóra megadja a javasolt bevitel mennyiségét. Magyarországon is meghatározták a követendő RDA-értékeket, figyelembe véve többek között az ország éghajlatát és földrajzi sajátosságait. Számos tényezőtől függ az ásványianyag- és vitaminszükséglet: kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, táplálkozási szokásoktól stb.

Mi is az az RDA?

 

Az elmúlt évtizedekben számos, egymásnak gyakran ellentmondó kutatási eredmény született a tárgyban. 2010-ben az amerikai Orvostudományi Intézet ajánlásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a csontok és izmok fejlődése, működése, egészségük megőrzése szempontjából kulcsfontosságú kalciumból és D-vitaminból akár a korábban javasoltnál naponta többet is érdemes bevinni a szervezetbe. Kalciumból 1–3 évesek számára az eddig javasolt 500 milligramm helyett már 700 milligrammot javasolnak naponta. Azt, hogy D-vitaminból mekkora mennyiségre van szükség, nehezebb megállapítani, hiszen a D-vitamin a napsugárzás hatására is termelődik a szervezetben. Mivel az, hogy ki mennyi napfényhez jut, attól is függ, hogy hol él, az intézet minimális napsugárzást feltételezve határozta meg a napi ajánlott D-vitamin-bevitelt. A felsorolt vizsgálatok gyakran a jelenleg elfogadott ajánlásoknál is nagyobb napi beviteli értékeket javasolnak, de a tudományos világ még nem fogadta el teljes mértékben ezeket az ajánlásokat. A ma hivatalos ajánlás a D-vitamin esetében 400 NE (“nemzetközi egység”), ami átszámítva 10 mikrogrammnak felel meg.

A kalcium legjobb forrása közismerten a tej és a tejtermékek, egy pohár (2 dl) tej mintegy 240 milligrammot tartalmaz. Igen ám, de a tehéntej összetétele nem felel meg a csecsemők és a kisdedek táplálékigényének és a szervezet érettségének, mert a fehérje- és nátriumtartalma igen magas, és emiatt megterheli a kicsik veséit. A tehéntejben található vitaminok és nyomelemek mennyisége ugyanakkor nem éri el a kisgyermekkorban szükséges értéket.

Mi is az az RDA?

 

D-vitamin élelmiszereink közül elsősorban a tengeri halakban, a tojásban, a májban és a halolajban található meg. Mi, magyarok, távol a tengerektől, évente igen kevés halat eszünk, tojásból pedig például ahhoz, hogy fedezzük a napi szükségletet, több, mint egy tucattal kellene megennünk naponta. A nyári hónapokban persze jobb a helyzet, óvatos napozással megfelelő mennyiségű D-vitamin juthat a gyermekek szervezetébe. Fontos megjegyezni, hogy a D-vitamin csak 60 napig raktározódik a szervezetben, ezért pótlása szükségszerű. A kifejezetten 1–3 évesek számára készült, D-vitaminnal dúsított tejtermékek ebből a szempontból igen hasznosak lehetnek. Kifejezetten ajánlott, ha egyéves kor után a gyerekek által amúgy is kedvelt junior gyerekitalokkal kínáljuk a kicsiket. Ezek vitamin- és ásványianyag-tartalma ugyanis számukra számára éppen megfelelő.

Miben szenvednek hiányt a magyar tipegők?  

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top