Tipegők Világa

Miért fontos a D-vitamin? – Az édesanyák véleménye

A közelmúltban mintegy ezer szülő töltötte ki a Nők Lapja Café oldalán megjelent, D-vitaminról szóló kérdőívet. Az eredmények azt mutatják: az édesanyák többsége tisztában van azzal, hogy a fejlődő szervezet számára miért elengedhetetlenül szükséges a D-vitamin, igaz, a többség csak az egyik fontos okot ismeri.

A szakértők ma már egyetértenek abban, hogy a megszokott táplálkozással nem lehet bevinni a szükséges D-vitamin-mennyiséget. Ezt a megállapítást a kérdésekre adott válaszok is igazolták. Az alábbiakban a kérdőív válaszaiból szemezgetünk, és egyben értékeljük is azokat.  

A válaszadók több mint hatvan százaléka nyilatkozott úgy, hogy gyermeke naponta iszik tejet, és mellette fogyaszt sajtokat, joghurtokat is. Az édesanyák többsége láthatóan tisztában van a legfrissebb szakmai ajánlásokkal is. Ezt mutatja, hogy közel háromnegyedük a gyermekét csak annak egyéves kora után kínálta először tehéntejjel.

Az élelmiszereink közül a tengeri hal, a tojás, a máj, illetve a gomba tartalmaznak nagy mennyiségben D-vitamint. Ezekből az élelmiszerekből azonban akkora mennyiséget kellene megennünk naponta, ami még egy felnőtt számára is elképzelhetetlen. Ezt a tényt tükrözik a válaszok is: az édesanyák egyhangúan úgy nyilatkoztak, hogy nem fordul elő, hogy gyerekük naponta legalább kétszer májat enne, mint ahogy szintén szinte egyhangúan válaszolták azt, hogy a kicsi nem eszik meg naponta legalább 25 dkg gombát. A válaszadók csupán 13 százaléka mondta azt, hogy a kicsi naponta eszik tonhalat, és ugyanekkora arányban voltak azok, akik a gyermeknek naponta 3-4 tojást adnak. Nem csoda, hogy a válaszadók több mint hatvan százaléka nem biztos abban, hogy a táplálkozással fedezni tudja a gyermekek D-vitamin-szükségletét. Ahogy az a válaszokból is látszik, normál táplálkozással D-vitaminból gyakorlatilag nem lehet bevinni a kisgyermekek szervezetébe a szükséges mennyiséget.

Miért fontos a D-vitamin? - Az édesanyák véleménye

 

Az anyukák 70 százaléka tisztában van azzal, hogy a csontok fejlődése miatt fontos a D-vitamin. Úgy tűnik, hogy az a tény, miszerint a D-vitamin meghatározó jelentőségű az immunrendszer egészséges működése szempontjából is, már kevésbé ismert: a válaszadók csupán 15 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ezzel tisztában van. Az 1–3 éves korosztály számára pedig különösen fontos a D-vitamin. Ez ugyanis az az időszak, amikor az immunrendszerük a legintenzívebben fejlődik.

Ebben az időszakban érdemes tehát olyan, kifejezetten a kicsik igényeinek megfelelően gyártott termékekkel bevinni a szükséges D-vitamin-mennyiséget, amit szívesen fogyasztanak és jól beilleszthető az étrendjükbe. Ilyenek például a Junior gyerekitalok. A válaszok azt mutatják, hogy a megkérdezettek közel fele tisztában is van ezzel – igaz, ők úgy nyilatkoztak, hogy a gyermekeik fogyasztanak ugyan D-vitamin-tartalmú tejalapú gyerekitalokat, de ezt nem rendszeresen teszik. A szülők 44 százaléka ugyanakkor azt mondta, hogy a gyermekük kizárólag tehéntejet kap.

A Te eredményedet is tartalmazza a teszt? vagy Kíváncsi vagy, hogyan biztosíthatod a D-vitamint gyermekednek? Tudj meg többet a D-vitaminról.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top