nlc.hu
Tipegők Világa
Ne szenvedjen hiányt! – Fontos vitaminok a kicsiknek

Ne szenvedjen hiányt! – Fontos vitaminok a kicsiknek

A vitaminok szervezetünk számára elengedhetetlenül szükséges szerves vegyületek. Különösen igaz ez a megállapítás a kisgyermekkorban, immunrendszerünk ugyanis hároméves korunkig folyamatosan fejlődik. Ha ebben a kezdeti időszakban megfelelően támogatjuk, annak egész életünkre kiható hatása lehet. Az alábbiakban három kiemelten fontos vitamint és azok szerepét mutatjuk be.

Az A-vitamin a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, valójában hat, azonos hatású vegyület összefoglaló neve. Szükségünk van rá szemünk fényérzékeny anyagának felépítéséhez, bőrünk szövetei épségének fenntartásához, a csontok megfelelő növekedésének biztosításához. Ha szervezetünk jelentős mértékben hiányolni kénytelen, különböző hiánybetegségek léphetnek fel. Ezek közül legismertebb az úgynevezett “szürkületi vakság” vagy “farkasvakság” (népies nevén: tyúkhályog), ami azt jelenti, hogy a beteg nappal ugyan jól lát, de amint sötétedik, gyengül a látása, mivel ideghártyája érzéketlen a gyengébb világosság iránt. De az A-vitamin hiányával állhat összefüggésben többek között a hámszövet és a verejtékmirigyek megbetegedése is, kisgyermekkorban pedig akár növekedési zavart is okozhat a csontosodási folyamat sérülése miatt.

Jelentős mennyiségben tartalmaznak A-vitamint a következő élelmiszerek: a belsőségek (elsősorban a máj), a tengeri halak, a tojássárgája, a sötétzöld leveles zöldségek, a paradicsom, a répa, a sütőtök.

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav a valószínűleg legismertebb, vízben oldódó vitamin. Jelentőségét áttételesen már nagyon korán felismerte az emberiség akkor, amikor a skorbut nevű súlyos hiánybetegséggel szembesült. Már a kora újkorban rájöttek ugyan, hogy a hosszú hajóutakon a legénység jó, ha sok gyümölcsöt fogyaszt, de csak az 1930-as években Szent-Györgyi Albertnek  sikerült azonosítani azt a tápanyag-összetevőt, amit később C-vitaminnak neveztek el.  A C-vitamin a sejtek biokémiai folyamataiban játszik megkerülhetetlen szerepet.

Ne szenvedjen hiányt! - Fontos vitaminok a kicsiknek

 

C-vitaminban gazdag zöldség- és főzelékfélék: a zöldpaprika, paradicsom, burgonya, fejes saláta, és a káposztafélék (káposzta, brokkoli, kelbimbó, karfiol), friss gyümölcsök (elsősorban áfonya, som, szeder, ribizli, hecsedli, vagyis a csipkebogyó, narancs, citrom, grépfrút). A zöldségféléket lehetőleg nyersen, salátának elkészítve vagy pároltan célszerű fogyasztani.

Sajnos mára elmondható ugyanakkor, hogy az átlagos élelmiszerboltban kapható kényszerérett, gyakran feldolgozott zöldségek és gyümölcsök jelentősen vesztenek vitamintartalmukból, ezért a C-vitamin mesterséges pótlása is kifejezetten ajánlott. A kisgyerekek legtöbbször nem szívesen vesznek be tablettákat, ezért célszerű olyan formában bevinni a szervezetükbe a szükséges vitamint, amit kifejezetten szeretnek. Jó megoldás lehet a junior gyerekitalok fogyasztása, hiszen ezek optimális arányban tartalmazzák az 1-3 éveseknek szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.

A D-vitamin zsírban oldódik, elsősorban a kisgyerekek csontjainak egészséges fejlődéséhez, gyógyulásához, a kalcium és a foszfor beépüléséhez szükséges. A D-vitamin bizonyítottan erősíti az immunrendszert, segítségével számos betegség kialakulása megelőzhető. Az ultraibolya sugárzás hatására a bőrben keletkezik, de a szervezet csak 6 hétig tudja tárolni, ezért pótlása kifejezetten indokolt. A hiányzó D-vitamint a gyerekek esetében legcélszerűbb szintén vitaminnal dúsított tejitalok formájában pótolni.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top