Tipegők Világa

A tej(ital) élet, erő, egészség!

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mikortól adhatunk a kicsiknek tehéntejet, sőt, adhatunk-e egyáltalán. A legtöbb ajánlás szerint egyéves kor alatt semmiképpen se kapjon tehéntejet gyermekünk, de ajánlatos egészen hároméves koráig várni a bevezetésével.

A tehéntej kérdése megosztja az anyák társadalmát. Vannak, akik szerint ha mi is és apáink is és apáink apái is “feles tejen” nőttek fel, akkor nyugodtan adhatunk a gyermekeinknek is tejet. Mások gyökeresen szakítanának az előző generáció elveivel és a tehéntej teljes elhagyását javasolják, mondván, hogy azt a természet kistehenek és nem kisemberek táplálására “találta ki”. A vitát eldönteni nem áll módunkban, de az alábbiakban röviden összefoglaljuk mindazt, amiben a legtöbb védőnő is egyetért.

A tej(ital) élet, erő, egészség!

 

Megállapítható, hogy a tehéntej vitamin- és ásványianyag-tartalma nem fedezi optimálisan az 1-3 évesek szükségleteit, az bizonyos összetevőkből túl sokat, míg másokból túl keveset tartalmaz. A tehéntej nem tartalmaz elegendő vasat, márpedig a vas hiánya igen komoly következményekkel járhat: lassíthatja a szellemi fejlődést és viselkedési zavarokat is okozhat. A tejből hiányzik  a D-vitamin,  A- vitaminból az RDA 20%-át, a C- vitaminból az ajánlott bevitel körülbelül 15%-át tudnánk fedezni kisgyermekünknek, amennyiben naponta fél liter tehéntejet inna. A tehéntejben háromszor annyi fehérje van, mint az anyatejben. Ez a mennyiség 3 éves korig bizonyosan túlzottan megterheli a baba veséjét. A túl korán elkezdett tehéntejes táplálás okozhat továbbá asztmatikus tüneteket, fehérjeallergiát, hasmenést és ekcémát.

A tej(ital) élet, erő, egészség!

 

Szerencsére ma már elérhetőek azok a tejalapú tápszerek és Junior tejitalok, amelyeket úgy “terveznek meg”, hogy a kicsik számára a legmegfelelőbbek legyenek. Előállításuk során csökkentik a tehéntej fehérjetartalmát és egyben növelik annak szénhidrát- és vitamintartalmát, hozzáadott cukortartalmuk minimális. Fontos megjegyezni, hogy a Junior tejitalból a megszokott módon főzhetünk bármilyen tejes ételt – a kicsiknek nem kell lemondaniuk a kakaóról vagy a tejbegrízről.

Az 1-3 éves korosztálynak napi 4-5 deciliter tejalapú ital fogyasztása javasolt. Egyes Junior gyerekitalok 100%-ban fedezik a napi D-vitamin-szükségletet is.

Mi fán terem a Junior gyerekital?

 További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top