Tipegők Világa

Megdöbbentő eredmény: tízből kilencen D-vitamin-hiányosak vagyunk

Egy, a napokban megjelent adat a vártnál is kedvezőtlenebb képet mutat: a magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányban szenved. A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett, országos, reprezentatív D-vitamin-szint mérő kutatás az egész világon egyedülálló: tél végén – áprilisban – még sehol sem végeztek hasonló felmérést.

A szeptember 21-én nyilvánosságra hozott eredményt a gyerekek esetében különösen komolyan kell vennünk. Mára már közismert, hogy a D-vitamin erősíti az immunrendszert, segítségével számos betegség kialakulása megelőzhető. Ahhoz ugyanakkor, hogy a gyerekek a fejlődésükhöz szükséges mennyiségű D-vitaminhoz jussanak, naponta majdnem annyit kellene elfogyasztaniuk a D-vitamint jelentős mennyiségben tartalmazó élelmiszerekből (halból, tojásból, májból), amennyi egy felnőtt átlagos heti adagja. A magyar gyermekorvosok egy 2010-ben megjelent felmérése is megállapítja, hogy táplálkozással csak a javasolt D-vitamin mennyiség 2 százaléka fedezhető.

Szervezetünk napfény hatására képes maga is D-vitamint termelni. A téli hónapokban persze csak keveseknek adatik meg, hogy naponta átlagosan két órát a szabadban töltsenek, ráadásul a mi égövünkön napfényből sem jut nekünk sok. A nyári hónapokban persze jobb a helyzet, óvatos napozással megfelelő mennyiségű D-vitamin juthat a gyermekek szervezetébe. De hiába a nyári bőséges napfény, a D-vitamin a szervezetben csak körülbelül hatvan napig raktározódik, ezt követően kiürül. Láthatjuk, akármennyire is igyekszünk, a mesterséges D-vitamin-pótlást elkerülnünk szinte reménytelen.

A kifejezetten 1-3 évesek számára készült, D-vitaminnal dúsított tejitalok fogyasztása ebből a szempontból igen hasznos lehet. A gyerekitalt – akárcsak a tehéntejet – használhatjuk főzéshez is, sűríthetjük vele például a főzelékeket. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekorvosok ma már egyetértenek abban, hogy bár ebben az életkorban a tejalapú táplálás még kiemelten fontos, a tehéntej fogyasztása megfontolandó. A junior gyerekitalok ellentétben a tehéntej vas- és D-vitamin-tartalma igen alacsony, ráadásul a tej korai bevezetése bizonyítottan fokozhatja bizonyos betegségek (cukorbetegség, allergia) kialakulásának kockázatát.

Ha személyre szabott iránymutatást szeretnénk kapni arra vonatkozóan, hogy vajon elegendő D-vitaminhoz jut a szervezetünk, nem kell mást tennünk, mint kitöltenünk egy kockázati tesztet a www.dvitaminod.hu oldalán.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top