Tipegők Világa

A szellemi táplálék csecsemőkorban

A csecsemőkori fejlődés mindenkit érint. Van, aki kicsit hamarabb, és van, aki kicsit később.Minden csecsemőnek más a fejlődési ritmusa, de az biztos, hogy minden apróságnál egy bizonyos perióduson belül megy végbe ez a fejlődés.

A szellemi táplálék csecsemőkorban

Megszületésük pillanatában az agyuk nagysága a végleges méretéhez képest a háromnegyede, és e szervük fejlődése a legdinamikusabb hároméves korukig. Gyermeked 1-3 év közötti fejlődéséről itt olvashatsz többet. Mozgásuk, viselkedésük és szociális képességeik mellett ez idő alatt alakulnak ki mentális képességeik alappillérei is. A kicsik tulajdonságai részben öröklöttek, számos külső-belső tényezőt viszont nekünk, szülőknek kell biztosítanunk. Lássuk, hogy mik ezek.

1. Kognitív és értelmi fejlődés

2. Társadalmi és érzelmi fejlődés

3. Kommunikációs és nyelvi fejlődés

4. Mozgásfejlődés

Fontos tudnunk, hogy a baba szellemi képességeit nem csak a gondozás határozza meg. Szervezetünk zsírban leggazdagabb szerve az agyunk, így működéséhez, fejlődéséhez feltétlen szüksége van esszenciális zsírokra – ezen belül is az omega-3-zsírsavak közé tartozó dokozahexaénsavra (DHA) –, amit a szervezet nem tud előállítani, így ennek beviteléről folyamatosan gondoskodni kell. A DHA a szellemi fejlődés mellett az immunrendszer és az idegrendszer kialakulásában is fontos szerepet játszik.

A legtöbb omega-3-zsírsavat természetes úton a halakból nyerhetjük, így 1 éves kortól – szoptatás után – érdemes hetente egy-két alkalommal bevezetni gyermekünk étrendjébe az édesvízi halak fogyasztását. Természetesen a tengeri halakban is megtalálható az omega-3-zsírsav, viszont húsuk higanytartalma miatt célszerűbb édesvízi társaikat előnyben részesíteni.

A szellemi táplálék csecsemőkorban

Az omega-3-zsírsav mellett a vasbevitel szintén elengedhetetlen kisbabánk életében, mivel fontos szerepet játszik a vérképzésben, az idegrendszer, valamint az agy fejlődésében. Féléves korukra kiürülnek a picik vasraktárai, így innentől kezdve gondoskodnunk kell ennek pótlásáról is.

Törekedjünk rá, hogy sok vasban gazdag zöldséggel, gyümölccsel színesítsük étrendjüket, ezeken kívül pedig megkínálhatjuk őket kifejezetten az életkori igényeiknek megfelelően kifejlesztett tejalapú italokkal. Olvass tovább arról, miként biztosíthatsz elegendő vasat gyermekednek!

A tápanyagban gazdag napi három étkezést egészítsük ki napi 500 ml Junior gyerekitallal, így biztosítva gyermekeinknek a megfelelő vitamin- és ásványianyag-bevitelt. A Junior gyerekitalokból tejalapú ételek is elkészíthetők gyermekednek. Napi 2 x 2,5 dl Junior ital fedezi a gyermek napi vasszükségletének több mint a felét.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top