Tipegők Világa

Ép testben erős csontok

Emlékszel még, milyen apró és törékeny volt az a pici gyermek, aki most ott totyog a lábaid előtt? Az idő múlását a legjobban gyermekünk fejlődésén keresztül tudjuk megtapasztalni. Minden nap egyre többet tud, egyre többre képes. Fizikailag és szellemileg a kisgyermekkor az az időszak, amikor megalapozhatjuk a gyermekünk egészséges fejődését.

Ép testben erős csontokUgye milyen gyorsan megnőtt?

A csontok egészséges növekedéshez kalciumra van szüksége a baba szervezetének.

Amíg csak anyatejet fogyaszt, egyszerű dolgunk van, később azonban fokozatosan kell bevezetni a tejtermékeket, amelyekből majd a kalciumszükségletét ki tudjuk elégíteni.

Válasszunk savanyított, fermentált tejtermékeket, mint a sovány túró és sovány sajt, a natúr joghurt. Ezek már nyolc hónapos kortól biztonsággal adhatóak, szemben a tehéntejjel, amelynek fogyasztását a szakemberek pici korban nem javasolják.

 

Mire kell a D- vitamin?

“Miből áll a csontunk?
Az egészséges csont egy negyede víz, egy negyede  szerves összetevőkből áll (kollagénrostokból). A fennmaradó 50 százaléknyi mennyiség szervetlen alkotókból, elsősorban kalciumvegyületekből áll. Csonttömeg-vizsgálattal megállapítható a csontok ásványianyag-tartalma, az izomtömeg és a csonttömeg életkorhoz viszonyított aránya, az izom és ásványianyag-tartalom egymáshoz viszonyított aránya, valamint az életkor és csontkor viszonya is.”

Az elfogyasztott kalciumnak azonban be is kell épülnie a szervezetbe. A beépüléshez D-vitaminra van szükség. Tehát hiába fogyaszt a babánk elég tejterméket, a kalcium felszívódásához D-vitaminra is szüksége van. Ezért kötelező Magyarországon 1 éves korig a D-vitamin-cseppek adagolása. Érdemes azonban később is folyamatosan adagolni gyermekünknek a “napfényvitamint”, hiszen felnőttkori csonttömegünk kisgyermekkorban alapozódik meg.

Kell a mozgás is!

Nem véletlenül tartjuk örökmozgóknak a totyogókat. Mintha ösztönösen éreznék, hogy fejlődésükhöz a mozgás is elengedhetetlen. A kalcium is annál jobban épül be a csontba, minél nagyobb a csont fizikai terhelése. Az örökmozgók csontállománya tehát sűrűbb, erősebb lesz.

 

Ép testben erős csontok

Napfény nemcsak a jó hangulatért!

A napi séta minden kisgyermekes anyuka számára rutin. Kell a friss levegő, a szabadban való mozgás. Ám a napfényre is nagy szükségünk van. Az őszi–téli időszakban a szervezet D-vitamin-tartalékai kiürülnek. A kicsik nyűgösebbek, rosszabb a hangulatuk, és mi, anyukák is, ha sokáig kell nélkülöznünk a napfényt. Mivel a D-vitamin a szervezetben napfény hatására képződik, így amikor kevés a napsütéses órák száma, fokozottabban kell figyelnünk a D-vitamin pótlására.
Megfelelő táplálkozással és Junior gyerekitalokkal azonban egész évben szinten tudjuk tartani a kicsi D-vitamin-szükségletét.

További információk

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top