Tipegők Világa

Ha sok spenótot eszik, okosabb lesz? Vas a totyogók étrendjében

A vas nélkülözhetetlen a baba egészséges növekedéséhez. Az 1–3 évesek számára ajánlott napi vasmennyiség 7 mg.

A vas fontos szerepet játszik a hemoglobin termelődésében, a hemoglobin feladata pedig az oxigén és a szén-dioxid szállítása a baba szövetei, fejlődésben lévő végtagjai irányába. A vas elengedhetetlen az agy egészséges fejlődéséhez és működéséhez. A megfelelő vasbevitel a totyogók számára fokozott jelentőséggel bír, mert ebben az időszakban (0–3 éves kor) a legintenzívebb az agy és a kognitív funkciók (pl. észlelés, tanulás, memória) fejlődése.

Ha sok spenótot eszik okosabb lesz? Vas a totyogók étrendjében.

Próbálj meg minél több vasban gazdag ételt bevezetni a baba étrendjébe. (Ellenőrizd, hogy tipegőd étrendje elég gazdag-e vasban itt!) A vörös húsok, a hal sok vasat tartalmaznak, és a bennük található vas jól fel is szívódik a szervezetben. Kiegyensúlyozott étrend részeként ajánlott naponta egyszer húst vagy halat adni az apróságnak. Vastartalmú ételek például még a tojássárgája, a lencse, a bab, a spenót és a sóska.

A vasban gazdag étrendet érdemes C-vitamin-tartalmú friss gyümölcsökkel és zöldségekkel kiegészíteni, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását a szervezetben.

Segítségül megadjuk néhány vasforrás vastartalmát:
– 1 evőkanál spenót: 0,6 mg
– 20 gramm csirkemell: 0,1 mg
– 1 evőkanál lencse: 1 mg
– 1 főtt tojás: 1 mg

Ha sok spenótot eszik okosabb lesz? Vas a totyogók étrendjében.

Még gondosan megtervezett, sokszínű étellel is nehéz a kisgyermekek számára naponta szükséges vasat biztosítani. A Junior gyerekitalokra viszont mindig számíthatsz. Egyes Junior gyerekitalok napi 2 pohár (500 ml) elfogyasztása esetén fedezik a napi vasszükséglet 85%-át (6 mg). Ráadásul a Junior gyerekitalok A-, C- és D-vitamin-tartalmuknak köszönhetően (ezt mindig ellenőrizd a csomagoláson), hozzájárulnak gyermeked immunrendszerének működéséhez is.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top