nlc.hu
Tipegők Világa
“Napfényvitamin” nemcsak a csontoknak fontos

“Napfényvitamin” nemcsak a csontoknak fontos

A D - vitamin kiemelt szerepéről már nagyon sokszor beszéltünk. A szülők egy része tisztában van vele, hogy a gyermeke csontjainak fejlődéséhez és az immunrendszerének megfelelő működéséhez is elengedhetetlen.

Éppen ezért nagyon megdöbbentő az felmérés, amelynek tanúsága szerint a magyar kisgyermekek táplálkozással a szükséges D-vitamin mindössze 2 százalékához jutnak hozzá. Magyarországon közel minden második gyermek D-vitamin szintje alacsony, 15 százalékuk pedig súlyos D-vitamin-hiányban szenved.

Tudtad?
A D-vitamin egy összefoglaló név, amely különböző zsírban oldódó vitaminokat jelöl. Ezek a vitaminok szabályozzák a kalciumanyagcserét, részt vesznek a csontok fejlődésében és az immunrendszer megfelelő működésében.  A szervezetünk napfény hatására állítja elő, ezért “napfényvitaminnak” is nevezzük.”

Azt gondolnánk, hogy nyáron egyszerű a helyzet, hiszen egy kis napfürdőzés, és már fel is töltöttük a készleteinket. A helyzet azonban az, hogy a kisgyermekeket hosszabb időre nem tehetjük ki közvetlen napfénynek, hiszen az UV sugárzás számukra veszélyesebb, mint a felnőttek számára. Ez viszont azt vonja maga után, hogy nemcsak télen, amikor kevesebb a napos órák száma, hanem egész évben érdemes pótolnunk a D – vitamin bevitelét.

Napfény hiányában, elsődlegesen megfelelő táplálkozással tudjuk a kisgyermek számára biztosítani ezt a létfontosságú vitamint. A gyermekekre jellemző táplálkozási szokások azonban, és a Magyarországon elérhető alapanyagok ismeretében elmondható, hogy csupán étkezéssel a hiányzó D-vitamin teljes egészében nem pótolható. Teszteld itt, hogy mekkora a D-vitamin hiány kockázata gyermekednél: http://www.miluklub.hu/dvitamin-teszt/ A  D-vitamint, vitaminpótló készítmények és  megfelelő ételek adásával, valamint, gyerekitalok segítségével tudjuk biztosítani.

Itt olvashatsz többet arról, hogyan biztosíthatsz elegendő -D-vitamint gyermekednek.

Milyen élelmiszerek tartalmazzák?
A tengeri halakban, a tojásban, a mézben, a vajban, a gombában és a müzlikben is található D-vitamin. A kérdés, hogy a válogatós kis tipegőnk hajlandó-e ezekből az ételekből fogyasztani?
Egy finom müzli délután lehet, hogy kedvére való a kicsiknek, sőt még egy finom mézes kenyeret is elmajszolnak, de ez mind nem elég ahhoz, hogy a napi D-vitamin szükségletét fedezzük.

Kínáld meg a kisgyereket naponta két pohár Junior gyerekitallal, amelyek az 1 és 3 év közötti gyermekek igényeinek megfelelő összetételben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat is a D-vitamin mellett.

További információk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top