Tippek a mélyhűtőből cikkek

Miért nem barátunk az ízfokozó, a színezék és aroma?

Az ízfokozókra, a nátrium-glutamátra sokkal többen vagyunk érzékenyek, mint ahányan tudunk róla. 1908-ban izolálták a vegyületet tengeri hínárból, és azóta fillérekből, iparilag állítják elő, hogy az élelmiszeriparban sok helyen felhasználhassák. De mi is a nátrium-glutamát?
Miért nem barátunk az ízfokozó, a színezék és aroma?

A glutánsav egy aminosav, amely a szervezetben izgató hatású idegiingerület-átvivő anyagként is funkcionál. Röviden: olyan érzést kelt az agyunkban, amitől az ételt sokkal finomabbnak érezzük, mint amilyen valójában.

Szerencsére nem mindenki reagál “kínai étterem szindrómával” a nátrium-glutamátra, de sokan vannak olyanok is, akik a tüneteket, mint a fejfájás, feszültség, nyomásérzés az arcban, a mellkasban, a nyakon, erős szívdobogás, asztmás tünetek, és emésztőrendszeri panaszok, nem kapcsolják össze az előzőleg elfogyasztott élelmiszerrel. 
Miért is kéne ilyen adalékanyagokat használnunk az ételek elkészítéséhez, ha azok maguktól is nagyon finomak?

Még ha nátrium-glutamátot nem is tesznek mindenhez, sok élelmiszergyártó használ színezékeket, hogy az étel jobban mutasson. Nem véletlen, hogy sok üdítőn, édességen olvashatjuk az alábbi feliratot: 
”a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat”.
Azt tudtad, hogy a vajakhoz előállításuk során színezéket is adnak, hogy színük sárgább legyen? De az igazi vaj olyan, mint az, amilyet a nagymamáink használtak, fehér színű. Ahogy az a vaj is, amit a FRoSTA használ, mely nem tartalmaz színezéket. Miért kellene megváltoztatnunk a természetet? Hiszen a háziasszonyok sem használnak élelmiszer-adalékanyagokat a konyhájukban. A FRoSTA a 100% természetes íz programjának bevezetésével megmutatta, hogy lehet finom, jellegzetes ízű termékeket készíteni kizárólag természetes összetevőkből.

Miért nem barátunk az ízfokozó, a színezék és aroma?

Az élelmiszer-ipari szakemberek szerint azért szükséges az élelmiszerekhez aromákat adni, mert ez az elvárás a fogyasztók részéről. Szeretjük, ha minden szép, színes, jó illatú, és annyira megszoktuk már a felerősített, erős, mesterséges ízeket, hogy a legtöbbször ezeket keressük. Éppen ezért sok kész és félkész ételbe tesznek aromákat, ami lehet természetes, de akár mesterséges aroma is. 
Ha egy kicsit is törődünk magunk és családunk egészségével, érdemes otthon például mindig friss zöld fűszereket használnunk. Csakhogy legtöbbünknek nincs se kertje, se tapasztalata a fűszernövény-termesztésben, így legjobb választás a fagyasztott zölfűszerek vásárlása lehet.
 A FRoSTA fűszernövényeit kifejezetten a cég számára termesztik, közvetlenül a feldolgozás helyének közelében, rendszeresen ellenőrzött területeken. A betakarított növényeket leszedésük után két órán belül aprítják és lefagyasztják. A kiváló minőség érdekében csak friss fűszernövényeket használnak, hiszen a szárított fűszerek ízvilága még csak nem is hasonlít egy frissen szedett fűszernövény ízére és zamatára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top