Tippek a mélyhűtőből cikkek

Együnk több halat! Nemcsak egészséges, de tényleg finom!

Az unióban az éves átlagos halfogyasztás 20 kilogramm körüli, míg Magyarországon csak 3,5 kiló. Kevés olyan magyar család van, akik javíták az átlagot, talán a komoly horgászok, akik télen-nyáron a bot mögött ülnek szabadidejükben.
Együnk több halat! Nem csak egészséges, de tényleg finom!

Érdekes, mert legtöbbünk szereti a halat, mégis, a magyarok többsége csak pontyot eszik, azt is egy évben egyszer, karácsonykor. 


A tengeri halak viszont nem kerülnek be a bavásárlókosarunkba, és ritkán hallani két háziasszonyt halrecepteket megosztani egymással. 
A gyerekeink még csakcsak, vannak családok, ahol minden vasárnap reggel halrudacskát kérnek, de félő, hogy itt meg is ragad a halgasztronómiai fejlődésük, és majd valamikor felnőtt korukban lépnek csak tovább, talán egy tengerparti nyaralás alkalmával.


Pedig mindenki tisztában van vele, és álmából felkeltve is tudja, hogy a hal milyen egészséges. Könnyen emészthető fehérjeforrás, amiben sok az omega-3 zsírsav. Márpedig ezt tényleg érdemes észben tartanunk, ugyanis a halfogyasztás mértéke és a depresszió gyakorisága közt szoros, fordított irányú kapcsolatot mutattak ki kutatók. Adataik szerint az USA-ban 24 kg az évente egy főre jutó tengeri eredetű táplálék, Németországban 13 kg, míg Japánban 73 kg. Ennek megfelelően az USA-ban a lakosság 3%-a, Németországban 5%-a depressziós, míg Japánban csak 0,1%-a: a különbség harmincszoros-ötvenszeres. Az Omega-3 az 1940-es években került a kutatók látóterében, amikor az eszkimók étrendjét kezdték tanulmányozni, hogy miért is nem meszesednek el ereik, és miért nem kapnak szívinfarktust? Rájöttek, hogy mert étrendjükben nagyon sok az Omega-3 zsírsav. 


Együnk több halat! Nem csak egészséges, de tényleg finom!

Miért ne vacsorázhatnánk Magyarországon is hetente kétszer halat?

Azért a vacsorával érdemes elkezdeni a több halevést, mert akkor sietünk a legjobban, és a hal pillanatok alatt elkészül.

Kedvenc halas technikánk a en papillote, amikor sütőpapírba csomagoljuk a halat zöldségekkel, fűszerekkel, majd sütőbe toljuk az egszemélyes adagokat, és saját gőzében megpároljuk pár perc alatt.

A gyerekek is imádják, hiszen mindenki változtathat a saját kis csomagján az ízlése, vagy az aznapi hangulata szerint. Az, hogy gusztusos, és gyönyörű a végeredmény, már csak hab a tortán.
Na de a jó kis fűszeres hallevesről se kell elfeledkezni, hogy a tésztákról ne is beszéljünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top