Trend

Szülésidõ-teszt Nagy-Britanniából

Nemsokára otthon is meghatározható lesz a szülés idõpontja. Egy vadonatúj módszer segítségével a szülés közeledõ napját - sõt óráját - ezentúl sokkal pontosabban lehet megjósolni.

Elektromos hullámok

A módszer alapja, hogy a gyenge elektromos jelek a terhesség minden szakaszában más-más jellegzetes mintát rajzolnak ki. A brit nőgyógyászok a leedsi egyetemen azt remélik, az új eljárással csökkenthetik a koraszülések veszélyeit.

A születés pillanata

Amikor a szülés várható időpontja közeledik, az egyes izomrostok több egyforma impulzust bocsátanak ki: az eltérő jelek száma csökken. Így készül fel az anyaméh szép fokozatosan a szülés folyamatára, és ennek révén tudják az orvosok pontosan megmondani, hogy mikor következik el a várva várt nap. Dr. Nigel Simpson, a mechanizmus egyik felfedezője szerint az új módszer segítségével a szülés idejét két héttel korábban már órára pontosan meg tudják állapítani.

Házi szülésidő-jelző

A bioelektromos jelek mérésére három elektródát használnak akárcsak az EKG-nál, melyeket a kismama alhasára rögzítenek. Egy kisebb méretű számítógép várja ki és jegyzi fel e jelzéseket. A módszer tökéletesítésén jelenleg még dolgoznak a brit kórházak. Dr. Simpson és kollégája, James Walker professzor még ebben az évben szeretnének egy olyan szerkezetet kikísérletezni, melyet a várandós nők hazavihetnek, és a vizsgálatot maguk is elvégezhetik. Ekkor pedig végleg búcsút mondhatunk a téves riasztásoknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top