Trend

Kilazult csavar visszaerõsítése

Ha párunk elfoglalt, nincs ideje apró karbantartási munkák elvégzésére, segíthetünk neki. Az igazi persze az lenne, ha õ sem vonná ki magát a szépítõ munkákból. Hogy a helyreállítás egyszerû legyen lásd a következõ leírást!

Falbavágó praktika

Előfordul, hogy az évek folyamán a könnyűbeton falban kilazul egy tartócsavar, amit — például, ha a konyhaszekrény felső elemét tartja, nem tudunk máshová tenni. Ugyanazon a helyen kell megerősítenünk: a falban.

1. A könnyűbeton fal (ugyanúgy, mint a régi kohósalak fal) porózus és puha, nem könnyű beleerősíteni a csavart, ráadásul néhány év múlva ki is lazulhat, különösen, ha eredetileg is túl nagy lyukat fúrtunk neki.

2. A megoldás az, hogy a lyukat erős tömítő masszával betömjük. Egyes masszák esetében előtte be kell nedvesíteni a lyuk belsejét. A befújáshoz használjunk hajlítható szívószálat, így nem kerül víz a szemünkbe.

3. Ilyen munkához erős tömítő masszára van szükség. Nyomjunk ki azonos mennyiséget a szilárdítóból meg a ragasztóból, és addig keverjük a két komponenst, amíg egyenletes színt nem kapunk.

4. A masszát gyorsan kell felvinni, mert pár perc múlva már megszilárdul. Kis műanyag lappal tömjünk masszát a lyukba, nyomjuk be mélyen és tömjünk utána, amíg csak többet már nem vesz fel.

5. Csavarjunk a tiplibe csavart (körülbelül egy centiméter mélyen), majd nyomjuk be az új tiplit csavarostul a lyukba, lehetőleg gyorsan, tekintve, hogy a tömítőanyag igen rövid idő alatt megszilárdul.

6. A csavar üljön szorosan a tipliben, s csak annyira lógjon ki, amennyire a szekrény akasztófüléhez kellő kampó szokott. Ugyanilyen fontos, hogy a tipli széle viszont semmiképp ne lógjon ki a lyukból.

7. Ha a lyukat sikerült teljesen betömni a masszával, akkor a tipli helyre csavarása során némi tömítő massza kibuggyant a lyukból. Szedjük le a fölösleget a spachtlival, vagy osszuk szét egyenletesen a lyuk körül.

8. Hagyjuk a csavart a tipliben, amíg a tömítő massza teljesen megszilárdult. Nézzünk utána a használati utasításban, hogy ez mennyi időbe telik. Csak ekkor vegyük ki a csavart és csavarjuk a régi kampót a helyére.

Anyagszükséglet

— kétkomponensű tömítő massza

— műanyag spachtli

— hajlítható szívószál

— új tipli

— csavar

Könyvajánló

A tiplikről bővebben például Hans-Werner Bastian: Rögzítéstechnika című könyvéből tájékozódhatunk. (Cser Kiadó, 84 oldal, 1494 Ft, vevőszolgálat:

06–1–386—9019).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top