Trend

Tavaszi gyepápolás

Mostanság a Nap már melegebben és egyre hosszabb ideig süt, a természet lassan felébred álmából. A fû is növekedésnek indul, így hozzáláthatunk a gyep tavaszi "karbantartási" munkálataihoz.

Előmunkálatok

A gyepgondozást a talaj felszínén maradt őszi lomb,

az erős szél által letört faágak, vesszők és egyéb hulladékok összegyűjtésével kezdjük. Erre a célra gereblyét vagy fűgereblyét (lombseprűt) használjunk, amivel a gyepben maradt filcszerű réteget, illetve a fűcsomók között megbújó mohát és a kisebb gyomokat is eltávolíthatjuk. Erre azért van szükség, mert a fűnyíráskor visszamaradó fűszálak — melyeket még a legjobb gyűjtőtartályos gépek sem képesek teljesen felszedni — a talajjal összeállva idővel tömött szőnyeget képeznek.

Amíg ez a szőnyeg 1-2 cm vastag, addig előnyös, mert így védi talajt a kiszáradástól. Vastagabb rétegben viszont káros: akadályozza a víz beszivárgását,

a talaj levegőzését, így kedvez a betegségek kialakulásának. A talaj levegőztetését szöges vagy tárcsás levegőztetőkkel, esetleg ásóvillával végezhetjük. Néhány centiméteres mélységben fellazítjuk a földet, így a gyökerek levegőhöz jutnak, ami kedvezően hat a fűfélék fejlődésére.

Arról, hogy szükség van-e levegőztetésre, nagyon egyszerű módszerrel győződhetünk meg: ha egy gyufaszálat könnyedén le tudunk szúrni a talajba, a gyep nem tömörödött. Az első fűnyírásra olyan napot válasszunk, amikor száraz a föld felszíne. Nagyon fontos, hogy ne vágjunk túl mélyre, csak éppen a fűszálak csúcsát távolítsuk el.

Tápanyag-utánpótlás, gyomtalanítás

A téli nyugalmi időszak után a gyep kizöldülését és növekedését műtrágyákkal serkenthetjük. A három legfontosabb makroelem a nitrogén, a foszfor és a kálium. Ha ősszel elmaradt az utóbbiak kiszórása, tavasszal a nitrogén kijuttatásával együtt pótolhatjuk. Az előírt mennyiségeket szigorúan tartsuk be! A műtrágyázáshoz nagyon kedvezőek a csendes esős napok, mert az esőcseppek alaposan bemossák a tápanyagokat a talajba. Mindezen munkálatok mellett a gyepet gondosan át kell vizsgálnunk, nincsenek-e benne kikopott részek, gyomos, beteg foltok.

A fű nélküli helyekre ültetnünk, míg a gazokat irtanunk kell. Az évelő gyomok sok bosszúságot okoznak, mivel erőteljes növekedésük, gyors terjedésük miatt a gyepet hamar kiszorítják. Leggyakrabban az útifűvel, százszorszéppel, gyermekláncfűvel, cickafarkkal, tarackkal és csillagpázsittal gyűlik meg a bajunk. Visszaszorításuk csak rendszeres és kitartó (mechanikai, esetleg vegyszeres) védekezéssel lehetséges.

A fűpótlás módjairól Gyeppótlás c. írásunk szól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top