Trend

A biléta nyomra vezet

Sok a nem kidobott, hanem megszökött az utcán kóborló állatok közül ( például a lyukas kerítés miatt). Ezek az állatok mind visszakerülhetnének gazdájukhoz a nyakörvükön lógó biléta segítségével, ami a gazda címét és telefonszámát tartalmazza. De sajnos ez többnyire hiányzik a kutyák és macskák nyakából…

Kezdjük a legelején

Kedvencünk nyakán, ha a lakáson kívül tartózkodik, mindig legyen nyakörv! A nyakörvön pedig a biléta: kis fémlapot gravíroztathatunk kulcsmásolóknál vagy formás tasakba tehetjük az információkkal ellátott papírdarabot vagy átlátszó műanyag fityegőbe írhatjuk mindezt. Ezeket a kellékeket szinte minden állatfelszerelés üzletben, de még a nagyobb közértekben is megkaphatjuk, ára –főleg hasznosságához képest- elenyésző. A bilétán szerepeljen az állat hívóneve, a gazda címe és telefonszáma, melyen mindig elérhető.

Mikrochip

Feltaláltak már egy új módszert, mely forradalmasítja az állat azonosítását. Mikrochipet helyeznek az állat bőre alá, mely a megfelelő leolvasó készülékkel minden, a chipbe betáplált adatot (név, cím, telefonszám, orvosi adatok stb.) megjelenít a számítógép képernyőjén. A chip rizsszem nagyságú és egy injekciós tű jellegű eszközzel jutatják a bőr alá, de ez az eljárás nem kellemetlenebb egy oltásnál. Viselését az állat nem is érzi. Sajnos Magyarországon még nincs kiépítve a leolvasó rendszer, így a jószívű megtaláló sem tudja, hogy chip lehet az állatban, így használata még nehéz.

Még egy nagyon fontos dolog

Kedvencünk veszettség elleni oltásának bilétáját mindig tartsuk a nyakörvön! Ha elkószálna a kutya és megharapna valakit, rögtön lehet tudni, hogy az állat nem veszett, így az áldozatot nem kell két hétre megfigyelési karanténba zárni. Ezeknek a bilétáknak legtöbbször van egy sorszámuk, ami alapján azonosítható az állat! Amikor kutyánkat vagy macskánkat veszettség ellen beoltatjuk, az állatorvosnak kötelessége a biléta számát, a tulajdonos nevét és címét feljegyeznie, és az adatokat eljuttatnia a helyi önkormányzat hatósági állatorvosának irodájába.

Akiket könnyű megmenteni

Ha valaki bilétával rendelkező állatot talál, hívja fel a környék önkormányzatait, és a szám alapján kérje az állat és a gazda adatait! Ha fajtatiszta állatot találtunk, keressünk a fülében vagy a combja belső oldalán tetovált számot. Hívjuk fel a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületét (MEOE) a 06-1-208-2300 vagy a 06-1-208-2301 telefonszámon, ahol a szám alapján a tenyésztő vagy a tulajdonos nevét tudhatjuk meg!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top