Trend

Mi az állatvédelem?

Az állatvédelemrõl mindenkinek a szõrmebundák bojkottja jut eszébe, holott a téma ennél sokkal bõvebb, bár a cél megegyezik: biztosítani az állatok számára a természetes élõhelyükhöz hasonló környezetet, kiállni az állatok jogaiért, és megóvni õket a felesleges szenvedésektõl.

„Annak tudatában, hogy az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége.”

(1998. évi törvény az állatok védelméről és kíméletéről)

Társállat

Társállatoknak nevezzük a kutyákat, macskákat, hörcsögöket, papagájokat, vagyis az ember legszűkebb környezetében élő állatokat. Ezek közül a kutya a legrégebben háziasított, az emberhez legjobban szokott állat. Akinek nincs elég ideje, pénze, megfelelő környezete, és főleg szeretete, jobban teszi, ha nem tart állatot!

Gazdasági állat

Itt a fogyasztásra szánt állatokról van szó. Az ipari állattartás főbb védelmi szempontjai: éhség- szomjúság-, fájdalom- és sérülésmentes nevelés, betegségmentes környezet. Igény arra, hogy az állat természetes módon viselkedhessen, és olyan helyen élhessen, mely nem okoz félelmet és stresszt számára, valamint hogy levágásuk szenvedésmentes, gyors legyen.

Kísérleti állatok

A gyógyszerek gyártásához kötelező az állatkísérlet, míg a kozmetikumokéhoz nem. Utóbbinál léteznek alternatív megoldások is. Az állatvédők tiltakoznak azon állatkísérletek ellen, melyek szükségtelen, fájdalommal, félelemmel vagy stresszel járnak, illetve amelyek alternatív módszerekkel helyettesíthetők lennének.

Vadállatok

Ide tartozik az egzotikus állattartás problémája is. Egzotikusak azok az állatok, melyek nem az adott éghajlaton élnek eredendően. Tartásuk rendkívül bonyolult, az övéktől eltérő viszonyok közt nehéz számukra megteremteni az ideális környezetet. A legfontosabb szempont, hogy az emberekkel való találkozás a lehető legkevesebb fájdalmat, stresszt okozza nekik.

Állatok a szórakoztatóiparban, sportban és divatban

A szórakoztatóiparban, a cirkuszokban az állatokat gyakran természetellenes cselekedetek megtanulására kényszerítik (tűzkarika átugrása stb), cseppet sem emberi, gyakran fájdalmas módszerekkel (pl. elektrosokk). Jobbérzésű emberek küzdenek a bikaviadalok ellen is.

A divat területén elsősorban a szőrmebunda kérdése jut az eszünkbe: az állatvédők felfogása szerint kegyetlenség állatokat ölni a divat nevében! E csoportba tartozik még a horgászás, a vadászat állatokkal, vagy állatokra, a solymászás és az állatkertek léte. Embertelen eljárás élő állatok díjként való osztogatása is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top