Trend

A terítõ

A kisváros polgármesterének elegáns irodájában, a dohányzóasztalon egy különös, hímzett kis terítő van. A keresztszemek néhol girbegurbák, a minta sem tökéletes, s a szegéssel is akadnak bajok. De erről a terítőről mindegyik takarítónő tudja, hogy csak akkor mozdítható el, ha már megérett a mosásra.

A polgármesterhez, ugyanebbe az irodába, bekopogott egyszer egy asszony. Nem követelőzött, nem sírt, nem is panaszkodott. Csak megkérdezte, nem tudna – e segíteni neki kivételesen, most az egyszer, a hivatal. Mert ő még soha nem kért semmit, segélyt sem. Csakhogy most berogyott a házon a tető, és újra nem telik semmiképpen.

Amíg ezt elmondta, nem látszott rajta más, csak valami erős reménykedés, amely a hozzá fordulók egészen más hangneméhez szokott polgármestert úgy megindította, hogy személyesen ment környezettanulmányra. Zsákutca végén találta meg a házat, leült a beázott plafon alá, egy kopott hokedlire, és meghallgatta az asszony történetét.

Ketten élnek itt, mesélte az asszony. A lánya sérült testtel és sérült elmével született, s akkor ő végleg búcsút mondott a lámpagyárnak, ahol annak előtte dolgozott, mert a kislányt intézetbe adni semmiképpen nem akarta. A férje keresetét igyekezett úgy beosztani, hogy ne merüljenek el nagyon a szegénységben, de a kislány nyolcadik születésnapja után nem sokkal a férfit infarktus vitte el. Magukra maradtak, és összenőttek, mint két olyan szorosan egymás mellé ültetett bokor, melyek közül egyiket sem lehet kitépni anélkül, hogy a másik is meg ne sérüljön.

Most már két rokkantnyugdíjból élnek, amellett az asszony házakhoz jár takarítani, vasalni. S “kis lábaskában hazahozza kegyelmeséktől vacsoráját”, tette hozzá gondolatban a polgármester.

Egy hét múlva kész volt az új tető.

– Ezt magának hímezte a kislányom. Mindenre megtanítottam, amire csak meg bírtam tanítani, de hímezni szeret a legjobban, még éjszaka is csinálná, ha hagynám. – mondta az asszony, amikor a selyempapírba csomagolt terítőt a polgármester kezébe tette. Azóta van a terítő a hivatali szoba dohányzóasztalán, de a történetét csak a beavatottak ismerik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top