Trend

A hullámos papagáj

Ez a kedvelt tollas Ausztráliából származik, ahol a mai napig nagyon elterjedt. Európában John Gould, a neves, angol természetbúvár révén vált ismertté, aki Angliába visszatérve egy párt vitt magával. A két madárnak hamarosan fiókái születtek....

XIX. századi papagájőrület

Ahogy a papagály egyre népszerűbb lett, egyre több érkezett Angliába, 1850-re a már évi ötvenezer példányt adtak el. A tenyésztett madarak között feltűntek újabb színváltozatok is, mígnem 1875-ben – az eredetitől eltérően – néhány madár sárga színnel született, ami még kedveltebbé tette őket a szigetlakók körében.

Szabadon, mint a madár

A papagáj kis testű madár, kb. 18 cm. A hímet és a tojótól a csőr feletti viaszhártya (ahol az orr van) különbözteti meg – ez a rész a hímeknek általában kék, míg a tojóké barnás színű. Legalább 7 évig élnek, ritkán még tovább. Nagy csapatokban vándorolnak, kevés időt töltenek egy helyen. A természetben táplálékukat fűmagok és egyéb növényi részek teszik ki. Csak az esős időszakban telepednek le, amikor dús a növényzet; ekkor költenek. Fészküket odúkba, csupasz üregekbe rakják. Költési idejük kb. 18 nap, és a fiatal madarak kb. 35 nap elteltével lesznek röpképesek. A természetben csak zöld színárnyalatuk létezik – a még ismert színek már kitenyésztett változatok.

Kalitkánkban egy kis Ausztrália

A madár tartása nem bonyolult, mégis sok odafigyelést igényel, hiszen nagyon értelmes állat. Mivel a természetben csapatokban él, szereti a társaságot, de ha mégis csak egyet tartunk, akkor minket fog elfogadni társának. Hamar megszelídül, ragaszkodik gazdájához, és nagyon szereti, ha foglalkoznak vele.

A papagájokra nem jellemző a betegeskedés, esetleg megfáznak – általában a huzattól -, ezért fontos a kalitka helyének megfelelő kiválasztása. Szenvedhet még vitaminhiánytól vagy a tolltépdeséstől, aminek legtöbbször idegi alapja van. Ha több madarunk van, és az egyik beteg, mindenképpen tegyük karanténba, nehogy a másik is megfertőződjön.

Ínyére valók

  • Táplálékként adjunk neki papagájeleséget, fürtös kölest, és fontos számára a zöldeleség is. Szereti a gyümölcsöket, a salátáért pedig egészen odavan.
  • Kiegészítőként jó, ha van a kalitkájában szépiacsont, amivel kalciumszükségletét elégíti ki. Ha nem vitaminnal és ásványi anyagokkal dúsított magot adunk neki, akkor ezekről külön kell gondoskodni.
  • Ivóvizét minden nap cseréljük, és ha lehet, szerezzünk be egy medencét, amiben szívesen fürdik majd.
  • Kalitkáját általában elég egy héten egyszer kitisztítani, de ez inkább attól függ, mikor mekkora piszkot csinál maga körül.
  • A kalitka aljába szórjunk kalitkahomokot, ezt a madár használni szokta.

    Madárpedikűr

    A papagájnevelés nem nagy kunszt – mondják az egzotikus csőrösök gazdái. Egyedül a körmeit kell karbantartanunk:

  • Ha már nagyon hosszúak, le kell vágni a kis karmokból.
  • Vigyázzunk ezzel a művelettel, hogy véletlenül se vágjunk bele a körmöt behálózó erekbe. Ezt úgy oldhatjuk meg, hogy fény felé fordítjuk a madár lábát, ekkor láthatóvá válik az élő rész, illetve az, amit el lehet távolítani.
  • A művelethez úgy fogjuk meg kedvencünket, hogy a háta a kezünkbe simuljon, a nyakát pedig finoman körbefogjuk a mutató és a középső ujjal. A többi ujjunkkal finoman tartsuk a testét. Arra figyeljünk, hogy nehogy túl szorosan tartsuk kézben.

    Boldog társ

    Ha figyelembe vesszük kiválasztott madarunk minden igényét, akkor egy boldog, hálás állatot tudhatunk magunkénak. Mielőtt beszerezzük, mindenképpen tájékozódjunk szakkönyvekből, hogy mi szükséges az egészséges tartáshoz. Ha azokat biztosítani tudjuk, jöhet az új lakótárs.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top