Trend

Hogyan tartsunk madarat?

Mostanság divat otthonunkban állatot tartani, de sokan nem veszik komolyan, hogy a házi kedvencek megfelelõ törõdést igényelnek. Ne feledjük, hogy a madarak alapvetõen nem kalitkába valók, hiszen ezzel természetes ösztönüknek ártunk. Most azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akiknek mindezek ellenére szeretnének madarat.

Madárvásárlás előtt

Mielőtt úgy döntünk, hogy madártartók leszünk, mérjük fel lehetőségeinket, és aszerint válasszunk állatot. Célszerű madárvásárlás előtt utánanézni, melyik madárnak milyen feltételek felelnek meg – ebben segítséget nyújtanak az egyes fajok gondozásáról kiadott könyvek. Népszerű fajtának számítanak a kisebb testű madarak, melyeket könnyű lakásban tartani. Ez persze nem azt jelenti, hogy őket nem kell odaadóan, kellő figyelemmel nevelni.

Az otthon melege

Madarunk lakhelyét olyan helyre tegyük, ahol nem tűz a nap, de világos van, és legyen olyan zug, ahol biztonságban érezheti magát (általában fal mellett). Az ideális magasság a kalitka elhelyezésénél mell-, illetve szemmagasság, így nem érzi magát veszélyben, és mi is jobban hozzáférünk. A madár nem nagyon szívleli más háziállatok közelségét, így ha már van kutyánk, vagy cicánk, akkor olyan helyre kell tennünk a madarat, ahol nem kerülhet közeli kapcsolatba velük.

Milyen a jó kalitka?

A rendszeres reptetés ellenére is fontos, hogy madarunk tágas kalitkában élhessen, hiszen a nap egy részét bent tölti. A kalitka ne legyen absztrakt formájú, vagy díszes, mert ezek nem praktikusak, sőt kényelmetlenek lehetnek számára. A legjobb, ha olyan kalitkát vásárolunk, amiben legalább három ülőrúd elfér, egymástól viszonylag nagyobb távolságban és a kalicka alján is van elég helye. Praktikus megoldás a röpde is, de ezt sajnos lakásban nehezebb megoldani, inkább kertes házaknál kivitelezhető, de ott is fontos a megtervezett, télen fűthető, tágas tér. Erről szakkönyvekben olvashatunk.

A reptetés kötelező

Szinte minden madár megszelídíthető, így nem nagy fáradtság kiengedni a kalitkájából mindennap, amikor vele vagyunk (fontos, hogy ilyenkor ne hagyjuk egyedül, mert ha esetleg balesetet szenved, akkor nem tudunk rajta segíteni). A legjobban annak örül, ha magától mehet vissza, miután megunta a röpködést. Ilyenkor vigyázzunk arra, hogy ne ütközhessen olyan tárgyba, amivel megsebezheti magát, amibe beleakadhat, esetleg, amit leverhet.

Társas állatok

A legnépszerűbb madarak a hullámos papagájok, a zebrapintyek, a kanárik, a nimfapapagájok és a törpepapagájok. Valamennyi szeret közösségben élni, ezért ha nincs társuk, és sikeresen szelídítjük őket, minket fognak társnak tekinteni, hozzánk ragaszkodnak majd.

  • A felsorolt fajok mind magevők, de rendszeresen igénylik a gyümölcsöt, zöldséget. Ivóvizüket naponta cseréljük, és jó, ha beszerzünk nekik egy medencét, ahol szívesen fürdenek.
  • Kalitkájukat általában elég hetente egyszer takarítani, bár a jobban piszkoló papagájokat lehet kétszer is egy héten.

    Madártabu

    Míg a kutyusok élvezik és vadászatnak tekintik, ha gazdájuk hirtelen mozdulatokat tesz, félreugrik, szalad előlük, addig ugyanez halálra rémíthet egy papagájt, vagy pintyet. Íme néhány dolog, amely mindenképp kerülendő:

  • Kiabálni, hangoskodni velük.
  • Vízzel nyakonönteni őket (fröcskölni esetleg lehet, de semmiképpen rakjuk egy madarat a csap alá!)
  • Hirtelen hátulról felbukkanni, vagy a látószögükön kívüli területről megjelenni.
  • Rezzenéstelenül a szemükbe bámulni és közelíteni feléjük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top