Trend

Ne puszilgasd!

A madártulajdonosok még a legjobb szándékuk ellenére is nap, mint nap rengeteg hibát követnek el. Az alábbiakban Brian Speer állatorvos, a Birds for Dummies címû könyv társszerzõje lát el jó tanácsokkal.

Tiszta szájú madarak

Talán nehezen hihető, de a madarak szája sokkal tisztább, mint a miénk – és a miénk, embereké, sokkal tisztább, mint mondjuk, a macskáké. Madarunkra nézve rendkívüli veszélyt jelent egy Pasteurella multocida nevű mikroorganizmus, mely emlősök szájában kivétel nélkül előfordul. Ha kedvencünk szervezetébe jut ez a mikroorganizmus, a sejtfalon áthatolva, majd a véráramba kerülve egy tökéletesen egészséges madarat is egy órán belül elpusztíthat. Ezt azt is jelenti, hogyha egy macska megtámad egy madarat – még akkor is, ha a sérülések jelentéktelennek tűnnek -, a madár komoly veszélynek van kitéve. Az ösztönei azt diktálják, hogy a sebet nyalogatva enyhítse fájdalmait, ám így a szervezetébe jut az előbb megnevezett organizmus, ami a madár megbetegedéséhez, gyakran pusztulásáshoz vezet.

A nyál fertőzhet

Speer szerint ez a mikroorganizmus kisebb mértékben található az emberek és kutyák nyálában. Nem árt azonban, ha néhány elővigyázatossági szabályt betartunk.

  • Próbáljuk meg elkerülni, hogy cicánk vagy kutyusunk “megpuszilja” madarunkat, ha mégoly aranyosnak is tűnik a dolog.
  • “Egy tálból csemegézni” a madárral szintén kerülendő. Ha leharapsz egy falat almát például, és azt akarod odaadni neki, ezzel együtt bejuttatsz a madár szervezetébe némi emberi nyálat is, ami megfertőzheti.
  • Inkább csak beszéljünk hozzájuk, vakargassuk a fejüket, semmint puszilgassuk őket!
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top