Trend

Számítógépek és tartozékaik

A számítógépek és más irodai felszerelések egyre szaporodó energiafogyasztók. Egy átlagos számítógép - folyamatos igénybevétel esetén - több mint 30.000 forinttal is növelheti éves villanyszámlánkat! Ezzel szemben az energiatakarékos modellek akár évi 500 forintos áramdíjért is mûködhetnek.

Számítógépek

A legtöbb asztali számítógép 80-160 wattos, azaz fogyasztása megfelel egy-két lámpaizzóénak. Ezzel szemben a laptopok tipikusan legfeljebb 15 wattosak, minthogy itt egyébként is központi szerep jut az energiatakarékosságnak a minél hosszabb működési idő elérésében. Bár az elsődleges döntés számítógép vásárlásakor nem az energia, de ez az akár tízszeres különbség nem elhanyagolható szempont. Jó tudni, hogy a gyorsabb számítógépek általában több energiát is fogyasztanak lassúbb társaiknál, de talán ezt behozhatjuk az ilyenmód felgyorsult munkavégzésünkkel.

A monitorok közül a színesek fogyasztása kétszerese a monokrómoknak, viszont az LCD monitorok minden modellen túltesznek nemcsak külcsínben, hanen takarékosságban is.

Nyomtatók

A lézernyomtatók áruknak megfelelően gyorsabbak és tetszetősebb eredményt produkálnak a tintasugaras vagy mátrixnyomtatóknál, energiafelhasználásuk azonban katasztrofális. Az utóbbi két típus fogyasztása huszada a lézerének! A gyártók dolgoznak a helyzet javításán, és már kapható néhány olyan új modell, amelynek negyedére csökkent a fogyasztása a korábbiakhoz képest. Az otthoni felhasználóknak mind az ár-teljesítmény viszony, mind az energiafogyasztás alapján a tintasugaras nyomtatókat kellene előnyben részesíteni.

Kikapcsoljam vagy ne?

Ez az a kérdés, ami a kezdetek óta megosztja a számítógépes társadalmat. A mai számítógépeket 40000 ki-bekapcsolás elviselésére tervezik, de ezt az értéket a fejlődés üteme mellett csak a gépük cseréjének évek hosszú során ellenállóknak van esélyük elérni, hiszen ez napi tíz ki-bekapcsolás esetén is 11 évet venne igénybe. Ha a gyártókra hallgatunk, akkor – praktikus szempontokat is figyelembe véve – rögtön kikapcsoljuk használat után. Azt tanácsolhatjuk, hogyha legalább tizenöt percig nem használjuk a gépet, kapcsoljuk ki a monitort, ha kétórás szünetet vettünk a fejünkbe, akkor kapcsoljuk ki a számítógépet is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top