Trend

Takarékoskodjunk a fürdõszobában

A levegõ ideális hõmérsékletének biztosítása után a második legnagyobb tétel egy átlagos család energiafelhasználásában a vízmelegítés. A bojler nagy hõkapacitása a fürdésnél jól jön, de a melegítéshez sok energia kell, a sok energia pedig sok pénzt visz el otthonról.

Mosógépek

A kulcs tehát a hideg víz, amit sajnos nem mindig szeretünk. Egy meleg mosás/áztatás energiaigénye tizenötszöröse a hidegének, bár visszacseng fülünkbe a reklámok költői kérdése, mégpedig hogy kijön-e a folt azon a hőmérsékleten. És ez valóban mosószer függvénye, mert megfelelő adalékokkal, enzimekkel a hatékony mosás hőmérséklete, energiaigénye jelentősen csökkenthető.

Különösen nem érdemes az áztatás hőmérsékletét magasra állítani – ahol ilyen beállítás egyáltalán külön is lehetséges –, mert ezzel semmivel sem lesz tisztább a ruha. A túl meleg vízért ráadásul öltözékünk kedvenc darabjai sem rajonganak túlságosan, színük és anyaguk is kárt szenvedhet egy-egy forró fürdő után. Lehetőség szerint teli szennyessel vágjunk neki a mosásnak, de ha nem várhatunk tovább, vagy csak ezért nem akarunk sárban hemperegni, vegyük lejjebb az alkalmazott víz mennyiségét, ha megfelelő tudású készülékkel rendelkezünk.

Csavard le a hőmérsékletet

Ez a javaslat már a vízmelegítőnkre vonatkozik. Néhány fokkal kevesebb forintezrekben realizálódik, ráadásul általában a szükségesnél magasabb hőmérsékletre állítjuk a bojlereket. Teszteljük, hogy mi az az alsó határ, ami nem okoz nekünk az elviselhetőnél nagyobb mértékű kellemetlenségeket, és hagyjuk ezen az alacsonyabb hőmérsékleten a meleg vizet. Ha nyaralni indulunk, kapcsoljuk le a vízmelegítőt, ne fogyassza feleslegesen az áramot.

De mivel fűtsük a vizet?

Amikor először szembesül a kérdéssel a leendő bojlertulajdonos, általában a beszerzési árat tekinti mindenek fölött mérvadónak. Holott ez meglehetősen rossz stratégia: az olcsón beszerezhető elektromos vízmelegítők az évek múlásával kamatostól visszafizettetik velünk az árkülönbözetet. Sajnos jelenleg csak álomképnek tűnik lakásainkban a napenergiával fűtött víz, holott technikailag ez megoldott kérdés. Választhatunk viszont, hogy gázzal vagy árammal fűtsük-e a föl vizet, az előbbi választás hangyányival takarékosabbnak tűnik. Integrált levegő- és vízmelegítési rendszerekkel jelentősebb megtakarítást érhetünk el, bár a beruházási költség jelentős lehet. De az egyszerű elektromos vízmelegítők között is kétszeres különbség lehet fogyasztásban, amire igazán érdemes odafigyelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top