Trend

Az Állatvédelmi Világszövetség

A WSPA két szervezet egyesülésébõl született, ez volt az elsõ olyan szervezet a világon, mely nemzetközi kampányokat indított az állatok jóléte érdekében, és megvilágított olyan égetõ problémákat, mint a kanadai fókavadászat vagy a világ bálnaállományának csökkenése.

?>

WSPA-World Society for the Prevention of Animals

A történet több, mint 45 éves. A szervezet 1981-ben nyerte el mai szerkezetét: a World Federation for the Protection of Animals (WPFA) és az International Society for the Protection of Animals (ISPA) egyesüléséből.

Az elsők

Az elődöknek az 1960-as évekre sikerült hírnevet szerezniük vészhelyzetekben nyújtott segítségükkel. A WFPA legjelentősebb eredménye az volt, hogy az Európa Tanács számos állatokkal kapcsolatos egyezményt, szabályt fogadott el. Az 1980-as évekre már Costa Ricában, Kolumbiában és Kanadában is rendelkezett irodákkal, a brit és amerikai központokon kívül. Ma 9 irodája és 200.000 támogatója van. 71 ország 300 állatvédő szervezete is tagja, köztük a magyar Rex Alapítvány vagy a Fehérkereszt Állatvédő Liga. A WSPA konzultációs szerepet tölt be az ENSZ-nél és a Európa Tanácsnál is.

Segítség a Harmadik Világban és Kelet-Európában

Egyik fő tevékenységük, hogy olyan régióknak segítenek világszerte, ahol az állatvédelem eddig nem létezett vagy nagyon alacsony színvonalú. Sikeres volt azon próbálkozásuk, hogy a Harmadik Világ számos országában bevezessék a vágóhidakon történő leölések előtti elkábítást vagy a kóbor állatok helyzetének javítását. Kelet-Európában a politikai forradalmak után (1989-től) erőforrást nyújtottak új állatvédő szervezeteknek, hogy közreműködhessenek a nemzeti állatvédelmi törvények elfogadtatásában. Segítséget nyújtanak földrengéseknél, robbanásoknál, éhínségeknél, háborúknál és olajkatasztrófáknál is, mind a hat kontinensen.

Sikeres kampányok

A WSPA tudatformáló hatású kampányokat is szervez, például bikaviadalok elleni megmozdulásokat, vagy a NO FUR- Mondj nemet a szőrmére kampányt, melyet 50 állatvédő szervezet vett át (köztük hazánk is). 1991-ben kezdődött a rendkívül sikeres Libearty projekt, mely először világított rá a medvék életkörülményeire. Ennek keretein belül medveotthont épített Görögországban, Törökországban, Thaiföldön és Magyarországon (Veresegyháza). Kampányuk a medvetáncoltatás és a medveküzdelmek szervezése ellen lép fel (kivéve Magyarországot, itt a MAFILM medvéinek áthelyezése volt a kezdő lépés).

Szintén sikeres volt a Pet Respect kampány a társállatokért, mellyel a felesleges túlszaporulat, az ivartalanítás fontosságának hangsúlyozása volt a cél, és a kegyetlen bánásmód megakadályozása. A kóbor állatokkal kapcsolatos problémák enyhítésén dolgoztak Taiwanon, Lengyelországban, Cipruson, Grenadán, Kenyában, Indiában, Romániában, Spanyolországban, Görögországban és Kolumbiában. A WHO-val együttműködve lépéseket dolgoztak ki a kóbor állatok létszámának csökkentésére és a veszettség kiküszöbölésére.

WSPA központja:

WSPA HEADQUARTERS

89 Albert Embankment

London

SE1 7TP

United Kingdom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top