Trend

Kihalófélben a fõemlõsök

Egy londoni tudóscsoport arra figyelmeztet, hogy a fõemlõsöket kihalás fenyegeti. Az evolúció folyamatát leképezõ, saját fejlesztésû modelljük szerint a fõemlõsök csoportja visszafordíthatatlan hanyatlási folyamat közepén tart.

A vizsgálatok során kapott eredmények szerint a fajok kiválasztódását bonyolult, “önszabályozó” rendszer működteti. Mialatt folyamatosan új fajok alakulnak ki, addig a túlterheltség elkerülése miatt mások kihalnak. Csak Észak-Amerikában 200 féle főemlős halt ki az elmúlt egymillió év alatt, ami az evolúció szempontjából egy szempillantás.

Dr. Jane Goodall, aki csimpánzkutatásairól lett világszerte ismert, szintén egyetért a megállapítással. A tudósnő arra is figyelmeztet, hogy amennyiben a jelenlegi tendencia folytatódik, úgy rengeteg kedvelt fajtól köszönhetünk el végleg a következő tíz-húsz évben. Köztük lesz talán a hegyi gorilla is, mely fajról az elhunyt Dian Fossey önfeláldozó munkájának köszönhetően tudtunk meg sokat. Sajnálatos tény, hogy a vadon élő gorillapopuláció kevesebb mint 650 egyedből áll. A majmok szomorú sorsának beteljesedését meggyorsítja a fakitermelés, a vadászat, a háborúk és az emberek által tanúsított mérhetetlen közöny.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top