Trend

Csisztu Zsuzsa: Nincs mit szégyellnem

Méltatlan események kellõs közepébe csöppent akaratától függeulenül Csisztu Zsuzsa, a tv2 mûsorvezetõje, akit arról kérdeztünk, hogyan sikerült túltennie magát a történteken.
  • Hogyan érzi magát mostanában?

    – Köszönöm, megvagyok. Sok mindent végiggondoltam a történtekkel kapcsolatban és egyetlen fontos következtetésre jutottam. Csak úgy tudok ilyen alantas és jelzőkkel nem is minősíthető helyzetet méltósággal elviselni, hogy visszatekintek eddigi életemre és rájövök: nincs benne semmi, ami miatt nekem szégyenkeznem kellene. Azt gondolom, hogy ma is tiszteletben kell tudni tartani bárkinek a magánéletét. Az életünket megkönnyítő technikai újdonságoknak hihetetlen veszélyei vannak. Magánéletek, emberi jogok lehetnek a technika prédái büntetlenül, hiszen a jogalkotás nem követte a technika fejlődését. Akik pedig üzleti haszon reményében ilyesmin csámcsognak, azokból hiányzik a beleérzés képessége, mert képtelenek elgondolni, hogy mi lenne, ha az ő feleségük, férjük, lányuk kerülne ugyanilyen helyzetbe. Újabb értékek eltűnésére figyelmeztet, hogy ilyesmik előfordulhatnak. Úgy látszik, át kell értékelnünk, például azt a közhelyet, mely szerint a cél szentesíti az eszközt, vagy mondhatnánk, hogy a pénz szentesíti az eszközt.

  • Mi segítette abban, hogy méltósággal jusson túl a méltatlanságokon?

    – Eddigi életem eseményei sokat segítettek abban, hogy egy ilyen méltatlan és emberhez nem illő eseménysorozatot lelkileg átvészeljek. Megtörtént, hogy fizikailag, lelkileg a nulláról kellett indulnom, sokszor egyedül kényszerültem túltenni magam a nehézségeken. Azt, hogy kemény nő vagyok-e, nem nekem kell megítélni. A velem kapcsolatos kedvező minősítéseket az otthoni és a munkahelyi környezet már megfogalmazta, és mindez erőt adott nekem. Kinyílt felettem egy védőernyő, amit nagyon köszönök nekik. Elsőként természetesen a férjemtől kaptam meg azt, amire ebben a helyzetben szükségem volt. Mindemellett az élsportban megtanultam fegyelmezettnek lenni, bár sportoló koromban nem hittem volna, hogy e tulajdonságnak egyszer majd felnőttként veszem igazán hasznát.

  • Ha az újságíró a magánéletének epizódjaira kíváncsi, meddig hagyja elmenni? Már a beszélgetés elején tisztázza, mi az, amit nem kérdezhet, vagy menetközben érzékelteti, hogy a kíváncsiskodó intim területekre tévedt?

    – Mindenképpen az utóbbi, de az a legjobb, ha a kérdező magától is érzi és tudja, hol vannak a határok, és azokat soha nem lépi át. Ha pedig ez megtörténik, legyenek számára következményei. Amelyek mai világunkból sokszor hiányoznak. Életünk eseményei sajnos, nap mint nap igazolják, hogy nem lehet építeni bizonyos emberek morális érzékére, ha mások személyiségi jogairól esik szó. Márpedig ha ez így van, meg kell alkotni azt a szabályrendszert, amely lehetővé teszi, hogy komoly következményei is legyenek az ilyesminek.

  • Mi az, amiről esetleg nem kérdezhetném?

    – Attól függ, miféle részletekre lenne kíváncsi.

    28 perc

    Huszonnyolc perc. Ennyi ideig pereg az a nyilvánosságra hozott erotikus videokazetta, amelynek egyik közreműködőjében néhányan Csisztu Zsuzsát vélték felfedezni. A tv2 közkedvelt sztárja határozottan cáfolta, hogy ő látható a felvételen, ahogyan a történet másik szereplője is egyértelműen állította, hogy a videó hamisítvány. Az állítólagos videófelvétel nem csupán valóságos kellemetlenségeket okozott, de sajnálatos bizonyíték arra, hogy védtelenek vagyunk: bárkit hírbe lehet hozni. Következmények nélkül.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top