Trend

Az Államokban – egy kicsit másképp

Az USA-ban idén május 8. volt a Nemzeti Pedagógusnap - egyébként mindig május elsõ teljes hetének keddje, így az aktuális dátum évrõl évre változik. Az említett hét pedig - idén május 6-12. - a Tanárok Megbecsülésének Hete.

A történet

A pedagógusnap tengerentúli története 1944-ig nyúlik vissza. Az eredete némiképp homályos, de annyit lehet tudni, hogy egy arkansasi tanár, Mrs. Mattye Whyte Woodridge már 1944-ben elkezdett levelezni politikai és oktatásügyi vezetőkkel egy olyan nemzeti nap szükségessége ügyében, mely a pedagógusok méltatásáról szól. A vezetők egyike, akinek levelet küldött, Eleanor Roosevelt volt, aki rávette a 81. Kongresszust a Nemzeti Pedagógusnap kihirdetésére 1953-ban.

A hetvenes évek vége felé a Nemzeti Oktatásügyi Szervezet (NEA) több tagállama folyamodott a Kongresszushoz egy tanárokat ünneplő nemzeti nap bevezetése érdekében. A Kongresszus 1980. március 7-ét nevezte ki, de csak arra az évre. A NEA 1985-ig minden március első keddjén megtartotta a Pedagógusnapot. Ekkor vezették be a Tanárok Hetét minden május első teljes hetén, majd megszavazták, hogy a Nemzeti Pedagógusnapot mindig e hét keddjén tartsák.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top