Trend

Pedagógusnap Kínában

A kínai oktatás történetében minden tanár példaképe Konfuciusz, aki a következô filozófiát jelképezi: különbségtétel nélkül tanítsunk mindenkit, minden tanulót képességei szerint oktassunk.

Konfuciuszról

Konfuciusz (kínai naevén Kung Fu-ce) hat művészetet alkalmazott: a szertartástant, zenét, íjászatot, szekérhajtást, tanulást (ide tartozott az írás és az olvasás) és a matematikát. Élete során több mint háromezer tanítványa volt.

A Bölcs egyszer sem utasított vissza senkit társadalmi származás miatt, csak azt követelte meg, hogy a tanuló a tanulás iránti őszinte vággyal rendelkezzen.

A Tavasz és Ősz Időszakának háborús viharai alatt Konfuciusz a káosz végét kutatta. Úgy gondolta, hogy a fennálló zűrzavar a társadalom hanyatló erkölcsét tükrözi. Beutazta

a hadakozó kínai fejedelemségeket, s az erkölcsi törvények érdemeire hívta fel az uralkodók és hivatalnokok figyelmét. Utolsó éveiben Konfuciusz újrarendezte az ősi szövegeket, s ezzel lefektette a kínai civilizáció szilárd alapját.

A pedagógusnapról

Amikor megalakult a Kínai Népköztársaság, Konfuciusz születésnapját, augusztus 28-át nevezték ki nemzeti pedagógusnappá. A nyugati Gergely-naptár szerint ez a nap szeptember végére esik. Az ünnepet Konfuciusz emlékének ajánlják, aki fáradhatatlanul munkálkodott a kínai kultúra és társadalom érdekében. Manapság a pedagógusnapon nemcsak Kína legelső tanáráról emlékeznek meg, hanem minden tanárról, akik egész évben keményen dolgoznak. Az ünnep során szertartást mutatnak be a Konfuciusz-szentélyben a Bölcs tiszteletére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top