Trend

Új utak nyomdokán

Nyáron nyílik az a régészeti kiállítás, ami az M7-es autópálya és a zalai M70-es út építésekor talált leletekbõl áll. A régészek egy idestova 3 és fél ezer éves szárnyas baltára találtak a Zala megyei Tornyiszentmiklóson, kutatók pedig egy kelta agyagedényre bukkantak márciusban Balatonbogláron.

?>

Útépítő kiállításszervező

– Április 4-én állapodtunk meg a Zala megyei és a Somogy megyei múzeumi igazgatóságokkal arról, hogy megnyitjuk a kiállítást. A múzeumok szolgáltatják a kiállítás anyagait, a szervezés a Constreal Mérnöki Irodára hárul, neki kell gondoskodnia a helyszínekről – mondta Kovácsházy Frigyes, a két gyorsforgalmi út építésének műszaki bonyolításával, másrészt a kiállítás szervezésével megbízott Constreal műszaki igazgatója. Nyáron három helyszínen, Nagykanizsán a Túri György Múzeumban, Balatonföldváron a közösségi házban és Balatonbogláron az önkormányzat már évek óta működő kiállítótermében szeretnék bemutatni az eddig talált, jórészt avar-kori leletet, amelyeknek a zöme az akkori háztartásokban használatos eszköz, edény.

Lehetnek újabb leletek

Mivel az érvényes régészeti program lényegében tavaly indult, akkor pedig csak a kisebb részét végezték el az ásatásoknak, a szakma és a Constreal is arra számít, hogy az idei erőteljes munka bőségesen szolgáltat majd újabb leleteket, mint ahogy ezt a most talált két tárgy is igazolja. Ráadásul köztudomású, hogy a Balaton-vidék egyébként is gazdag lelőhelyekben. Az M70-es nyomvonala szintúgy, mivel a közelben van a Mura-folyó, és a folyóközeli területek annak idején is sűrűn lakottak voltak.

Rendhagyó kiállítás

A mérnöki iroda, amelyik a gyorsforgalmi utakat tervező Uvatervhez tartozik, nem csak hagyományos kiállítási formában gondolkodik, úgy véli, főleg a Balaton partján lehetnek látogatottak az ásatások. Itt lehetne megtekinteni, amit kiállítani nem lehet. Látnivaló bőven akad: korabeli kunyhók, és maradványai, a viskókat tartó facölöpök megkövesedett maradványaira bukkantak egy helyütt a régészek, másrészt a helyszínen jól látszik, amit a múzeumi élethű módon visszaadni nem képes: hogy a különböző korok maradványai különböző rétegekben nyugszanak.

Három helyszín

Ugyanakkor a három kiállítási helyszín között várhatóan korszakonként osztják majd szét a talált anyagot. Az ásatás helyszínére Boglárról, például kerékpárral is alig egy óra alatt el lehet jutni, de akár buszjáratokat is szervez a Constreal. A két, Balaton-parti kiállítás valószínűleg időszakosan működik majd, megszűntével az anyagot valamelyik – vélhetőleg a Kaposvári – múzeumba szállítják. Ezzel szemben a nagykanizsait, az ottani múzeumban állandóan látogatni lehetne.

Követendő példa

A régészeti munkákat a Nemzeti Autópálya Rt., a két gyorsforgalmi út beruházója finanszírozza. A megállapodás szerint arra a beruházás értékének 0,9 százalékát költi, ami milliárdos nagyságrendű kiadás. A két útépítés lényegében három szakaszt jelent. A Balaton nyugati partjától jobb sávot építenek az M7-es autópályának, Zamárditól pedig egészen Letenyéig vezetik az M7-est. Az M70-es út pedig Letenyétől indulva Tornyiszentmiklósig vezet. Ez utóbbit már építik, az M7-es munkáit pedig most készítik elő.

A teljes, eredeti cikket a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának honlapján olvashatjátok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top