Trend

Vizeink állapota

A vízben található algák túlszaporodása vízvirágzást okoz. Ilyenkor a víz allergiát válthat ki. Hazai vizeink minõségének figyelése az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feladata. Lássuk milyen eredményre jutottak a mérések során, fürödhetünk-e itthon?

Vízvirágzás

A fürdőzőknek az algák túlszaporodása általában csak kellemetlen (nyálkás, zöld) látványt okoz. Az úgynevezett kékalgák (ezek is zöld színűek) egyes fajai azonban toxin-, azaz méregtermelőkké válhatnak.

Az emberek többségének nem okoz gondot az algás, magas klorofill-tartalmú vízben fürdés, de vannak, akiknél allergiás bőr és nyálkahártya tünetek jelentkeznek. Fürdésnél mérlegeljük saját érzékenységünket, és nem árt, ha megszívleljük a közegészségügyi szakemberek következő tanácsait:

  • Minden fürdés után célszerű lezuhanyozni, és fürdőruhát cserélni.
  • Kerülni kell a víz lenyelését és a vízpermet belélegzését.
  • Kisgyermeket (1-2 éves korig) lehetőleg ne engedjünk szabad vízbe.

    A Balaton és a Velencei-tó

    A Balatonra és a Velencei-tóra vonatkozó vizsgálatok azt mutatják, hogy a Balaton vízminősége összességében kiváló.

    A tájékoztatási rendszerben értékelt 19 strandja közül 12 kiváló, 7 megfelelő minősítést kapott. A magánüzemeltetők által megküldött 5 balatoni strand adatai is a kiváló kategóriába sorolhatók.

    A közelmúltban az algák túlszaporodásával sem kellett számolni. A Velencei-tó vízminősége szintén megfelelő.

    A tájékoztatási rendszerben szereplő 9 strand közül 1 kivételével valamennyit kiválónak találták a szakemberek, tehát a fürdőzésre valamennyi alkalmas. Az algák túlszaporodása nem volt jellemző

    a közelmúltban, de sajnos várható.

    A Tisza-tó

    Felkapott fürdőhelyek a Tisza mellékén Abádszalók és Tiszafüred strandjai, melyek vízminőségét épp a napokban ellenőrizte az illetékes Vízügyi szolgálat. A víz állapota, az utóbbi időben tapasztalt, már kivizsgált törpe harcsa-pusztulás ellenére is – nagyon jó. Az említett halak ugyanis túlszaporodásuk miatt kapták meg egyik jellemző betegségüket, ami természetes úton tizedelte az állományukat. A Tisza-tó és a Tisza is nagyon jó értékeket mutatott a vizsgálatok során, így nyugodtan fürödhetünk benne. A vízparti szolgáltató helyek szintjét is értékelte a szolgálat, ezeket használatra alkalmasnak találták.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top