nlc.hu
Trend
Pénzügyek

Pénzügyek

Ha külföldre utazol, nem kis gondot jelenthetnek a pénzügyek. A pénzváltáson kívül más nehézségek is támadhatnak, de sokat meg is lehet takarítani, például utazási csekkel, vagy a kint vásárolt árukért fizetett ÁFA visszaigénylésével.

Utazási csekk

Az utazási csekk előnyei:








  •   2  
    korlátlan ideig érvényes

  • elvesztés esetén nem károsodik, 24 órán belül, térítésmentesen
    pótolható az egész világon

  • kisebb lesz az átváltási veszteség, mert mindig csak a minimális készpénzre van szükséged

  • valutaszámládat (utazási számládat) vezető bankodban válthatod ki, sokféle címletben és különféle valutanemekben.

    Magyarországon többféle utazási csekk (Travellers-check) váltható. Legismertebbek az American Express, a VISA, az Eurocheck és a Thomas Cook. USA dollárban, márkában vagy svájci frankban. Külföldre viteléhez a készpénzhez hasonlóan, kiviteli engedélyre van szüksége. Vigyázz! Készpénzedet, utazási csekkjeidet bankokban és hivatalos pénzváltó helyeken váltsd be, így elkerülheted a hamisítás és csalás veszélyét, és a számodra legkedvezőbb árfolyamon válthatsz.








      3  
    ÁFA-visszatérítés hazafelé és itthon

    Az egységes nyugat-európai piac kialakulásával az osztrák-magyar határ az EU határává vált. Ennek megfelelően bármelyik EU-tagországban kiállított okmányon itt lehet igazoltatni a kivitelt és a behozatalt. A repülőgéppel utazóknak továbbra is a meglátogatott EU-tagország repülőterén kell ez ügyben intézkedniük. Ha több EU-országot érint az utazás, akkor a „végállomás” repülőterén kell a másutt kiállított papírokat is bemutatni. Sokak számára nagy segítség, hogy Magyarországon az IBUSZ (országszerte több irodában) vállalja a külföldi áfa-visszaigénylés kifizetését az általában 6 hónapig érvényes, a vásárlás helyén kiállított okmány és eredeti számla benyújtása mellett, schillingben vagy márkában (kivéve METRO áruházak csekkjei).

    Az áfa-visszatérítéshez szükséges tennivalók vásárláskor, illetve például az osztrák-magyar határon:

    Ausztriában az MwSt (áfa) 1000 schilling fölötti vásárlás esetén igényelhető vissza az alábbiak szerint:

    1. TAX-FREE jelzésű üzletekben vásároljon, kérjen csekket és borítékot.
    2. Az eladónak a csekket pontosan ki kell töltenie.
    3. Az Ausztriából való kiutazás előtt ezt a csekket és az eredeti számlát (kérésre az árut) be kell mutatni az osztrák vámnál.
    4. A vámtisztnek a csekket le kell pecsételnie!
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top