nlc.hu
Trend
Carlos Santana

Carlos Santana

Carlos Santana már akkor világzenét játszott, amikor ez a fogalom még alig-alig létezett. Amikor a zenei világot a gitárra épülõ rock uralta, Santana új energiával töltötte ezt fel, és azonnal meghódította rajongók ezreinek szívét.

Zenéjében ugyanolyan szerepet játszik a rock, mint az afro-kubai zene elemei, mindez pedig összetéveszthetetlen gitárstílusával egy teljesen új stílust teremtett, abszolút egyéni, szinte mágikus zenei hangzást. Ezzel a zenével pedig bejárta már az egész világot, többek között Budapesten is sokszor járt.

A Santana-történet Mexikóban kezdődött, Autolan faluban, ahol öt éves korában apja elkezdte zenélni tanítani. Méghozzá nem mást, mint mexikói hagyományos zenét. Az apa, aki tapasztalt és képzett zenész volt, megtanította fiának a zene elemeit, és megtanította arra is, hogy érezze a muzsikát. A fiút először elbűvölte ez a világ, de nem sokkal később felfedezte határait, és más műfajok felé is fordult. Mégpedig afelé, amit a rádióban hallott: a rock and rollt. Nemsokára már zenekart is alapított. 1961-ben San Franciscoba költöztek, ahol iskolába kellett járnia, angolul tanulnia a zenélés helyett.

Ez azonban nem tartotta vissza, az ottani utcai zenekarokkal együtt töltötte legtöbb idejét. A Santana Blues Band 1966-ban debütált, és a következő években hatalmas sikereket arattak.

Ott voltak 1969-ben Woodstockban is, és a világ azonnal szívébe zárta az új zenei hangzást. Számos albuma jelent már meg Santananak, köztük 8 arany- és 7 platinalemez. A lemezekből már több mint 30 millió kelt el. A stílus pedig változatlan, akármilyen más irányzattal keveredik is. Az alap ugyanaz volt a Black Magic Womanben és a tavalyi nagy sikerű album, a Supernatural számaiban is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top