Trend

Az UV-sugárzás

A Nap a hullámhosszak széles spektrumán bocsát ki sugarakat. Az ibolyántúli (UV)-sugárzás, melynek hullámhossza rövidebb, mint a látható kék vagy ibolya fényé, felelõs a napozás okozta leégésért és egyéb egészségkárosodásokért.

Sugárzástípusok

A tudósok az UV-sugárzást három típusba sorolják:

  • UV-A: Az ózonpajzs egyáltalán nem nyeli el, barnító hatása mellett felelős a bőr idő előtti elöregedéséért.
  • UV-B: Az ózonpajzs részben elnyeli,

    a bőrfelszínen áthatolva leégést és egyéb egészségkárosodást okozhat.
  • UV-C: Az ózonréteg teljesen elnyeli, szintén káros az egészségre.

    Az ibolyántúli-sugárzás egészségkárosító hatásai

    A hosszú ideig tartó UV-A sugárzás felelős a bőr korai öregedéséért, de egyéb egészségkárosító hatásai is jelentősek. Az utóbbi években az ózonréteg elvékonyodása miatt megnövekedett sugárzás hozzájárult a bőrrákos megbetegedések számának erőteljes növekedéséhez. Kutatások igazolták azt is, hogy a szürkehályog egyes fajtái esetében az UV-B sugárzás növeli

    a kialakulás veszélyét. Kevéssé köztudott, hogy a megnövekedett

    UV-sugárzás az immunrendszert is gyengíti, így az óvatlan napozás újabb veszélyekkel járhat. A tudósok véleménye szerint a napsugárzás akár 24 óra időtartamra is megváltoztathatja a fertőzések leküzdésében nagy szerepet játszó immunrendszer működését az emberi szervezetben.

    Az ismételt UV besugárzásnak kitett szervezet immunrendszere hosszantartó károsodást szenvedhet. Ez minden bőrtípus esetében így van. A kísérletek során figyelmeztető felfedezésre jutottak a tudósok:

    a megnövekedett sugárzás a fenti okok miatt gyengíti a védőoltások hatását, így a már megfékezett járványos betegségek is új erőre kaphatnak.

    Az ózonréteg elvékonyodása károsan hat az ökoszisztémára

    Tudósok modellezték az ózonréteg elvékonyodásának hatását az élővilágra, és meglepő felfedezésekre jutottak. Az ózon védőhatása nélkül a megnövekedett UV-B sugárzás károsítja a szárazföldi és vízi ökorendszereket, mert csökkenti a fajok túlélési és szaporodási esélyeit. A növekvő sugárzás lelassítja a növények fejlődését. Fennáll annak a veszélye, hogy

    a létfontosságú gabonák termésátlagai rohamosan csökkennek, és

    a leginkább veszélyeztetett területen ellátási gondok keletkezhetnek.

    A tengerek élővilágát is súlyos károk érhetik. A kísérletek kiterjedtek

    a planktonok vizsgálatára is: bebizonyosodott, hogy a tengeri állatfajok jelentős részének táplálékot jelentő apró élőlények száma katasztrofális mértékben csökkenhet. A halak fejlődésére is károsan hat a sugárzás,

    a sekély öblökben élő halivadékok többszörös veszélynek vannak kitéve.

    Védjük magunkat és gyermekeinket a sugárzás ártalmaitól!

    Szabadtéri elfoglaltságaink tervezésekor vegyük figyelembe az UV-jelentéseket!

    A Magyarországon is használatos UV-index számszerűsíti azt a kockázatot, melyet

    a túlzott ideig történő napon tartózkodás jelent. Az UV-index 1-10+-ig terjedő skálán jelöli a sugárzás mértékét.

    A “0” alacsony kockázatot, a “10+” pedig nagyon magas kockázatot jelent. Magyarországon az UV-indexet az Országos Meteorológiai Szolgálat május 1-től szeptember 30-ig méri.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top