nlc.hu
Trend
Biztonság és egészség

Biztonság és egészség

Vannak, akik együtt utaznak nyaralni kedvenc állatukkal, mert nem tudják kire bízni vagy mert nem akarnak megválni tõle akár egy hétre sem. Ilyenkor meg kell teremtenünk az utazáshoz szükséges feltételeket, szem elõtt tartva az állat biztonságát és egészségét.

A biztonság

Autónkba szereltessünk egy rácsot az első és a hátsó ülés közé, nehogy az állat előreugorjon, meglökje a vezetőt, vagy akadályozza a kilátásban. A kisebb állatoknak, például cicáknak, szerezzünk be egy szállító dobozt, ketrecet. A kutyák számára is kifejlesztettek egyfajta biztonsági felszerelést (több méretben kapható), amellyel a kutyát meg lehet úgy kötni az autóban, hogy az ne legyen neki kényelmetlen, és ne is dülöngélhessen jobbra-balra. Az állatnak mindig biztosítsunk elegendő helyet, kényelmet az utazáshoz.


Az egészség

Az állatok utazás alatti rosszulléte többnyire ugyanazt az émelygést, hányingert, szédülést, esetleg fejfájást jelenti, amellyel mi emberek is megküzdünk néha. A különbség csak az, hogy ez az állatoknál nehezebben kezelhető. Az állatorvos tanácsát feltétlenül ki kell kérni ez ügyben, akik általában valamilyen antihisztamint javasolnak, melyek szedését sok esetben már az utazás előtt két nappal el kell kezdeni. Hosszabb utak esetén előfordul, hogy az orvos gyenge nyugtatót ír fel. Ha rövidebb útra megyünk, ajánlatos, ha az indulás előtt 12 órával már nem adunk enni az állatnak, és 3-4 órával előtte itatjuk meg.


A meleg és a magas páratartalom is árt

A második probléma, amivel számolnunk kell, hogy az állatok rosszul bírják a meleget, olyannyira, hogy egy kis figyelmetlenségünk akár az állat életébe kerülhet. Nem egy kutya kapott már hőgutát, mert gazdája az autóban hagyta a tűző napon, és ilyenkor nem elég, ha az ablakok egy kicsit le vannak eresztve.

A hőségen kívül a levegő magas páratartalma sem tesz jót az állatoknak. A hetven százaléknál magasabb páratartalom például komolyan veszélyezteti a kutya egészségét. A magas páratartalom álmosságot, légzési nehézségeket okozhat, mivel megakadályozza a tüdőből, valamint a kutya nyelvének felső részéről való vízpárolgást.

Ha már a kutyákról beszéltünk, meg kell fontolnunk a nyári kerékpáros túrákat is, mert a napsütésen kívül az aszfalt is ontja a meleget. Ha az állat testhőmérséklete túlságosan megemelkedik, akkor feltétlen keressünk fel állatorvost, illetve adjunk az állatnak bőségesen vizet, és langyos vízzel hűsítsük testét.

Amennyiben kedvencünk nem teljesen egészséges, például szívproblémákkal küzd, a magas hőmérséklet különös nyugtalanságot idézhet elő, de ebben az estben nem szabad nyugtatóval kezelni. Sok cica hajlamos az asztmára; az utazás okozta izgalom kiválthat asztmás rohamot, ilyenkor javasolható a gyenge nyugtató, de csakis az orvos utasítása szerint, akinek tanácsát feltétlenül kérjük ki utazás előtt.

Végül ne felejtsük el, hogy amikor megállunk pihenni és kinyújtóztatni tagjainkat, az állatot is levegőztessük, sétáltassuk meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top