nlc.hu
Trend
Fellépõk a Nagyszínpadon

Fellépõk a Nagyszínpadon

A sziget idei programja ismét a legnagyobb neveket tartalmazza a zene világából. A teljesség igénye nélkül válogattunk a Nagyszínpadon szereplõk közül.

Morcheeba


A háromlemezes (Who Can You Trust, Big Calm, Fragments Of Freedom) Morcheeba a kilencvenes évek második felében indult egyik legizgalmasabb popzenekar, ami kezdetben a dél-angliai Bristolból kiindult triphop-hullám egyik zászlóshajója volt. Hangzásuk és dalparkjuk az évek során az úgynevezett triphoptól a soulos, bluesos és country-elemeket is tartalmazó dalcentrikus muzsikává, majd legutóbbi albumokon funk- és retródiszkó-hatásokat is elegyítő modern popzenévé transzformálódott át – bevallásuk szerint egyébként szívükhöz a legutóbbi albumon hallható komplex zenei világ áll közelebb és a triphop csupán, mint a zenekar indulásának időszakában divatos zenei forma, a Morcheeba sikeres startolásához kellett. A háromtagú zenekart egy dalszerző testvérpáros, a DJ, Paul Godfrey és a gitáros, Ross Godfrey, valamint a zenekar “arca”, a szexis, imádnivaló énekesnő, a feketebőrű Skye Edwards alkotják. A háromtagú Morcheeba élőben sem utolsó látni- és hallanivaló, hiszen koncertjeiken dobossal, basszusgitárossal, billentyűssel és vokalistákkal kiegészülve lépnek színpadra.


Faithless

Az 1999-es Sunday 8pm című lemeze, és öt év turnézás után tavaly megpihent a Faithless. Idén azonban állítólag összeszedték magukat, és elkezdték összedobni harmadik lemezük anyagát, sőt újra koncertezni kezdtek. A Faithless már az első, Reverence című albumával világsztár lett. Rollo és Sister Bliss azóta maga mellé vette Maxi Jazz-t és Jamie Catto-t, valamint Pauline Taylor-t, de az elektrós, house-os hangzás ezzel nem változott. Ha pedig turnéra indulnak a techno pop legnagyobbjai, egyhamar nem állnak meg, legutóbbi koncertkörútjukon jártak az USA-ban, Dél-Afrikában, Japánban, Törökországban, és szerte Európában, összesen huszonöt országban léptek fel. Ennyi fellépés után tényleg kell egy kis pihenés, idén azonban újult erővel láttak munkához, s most már csak az új lemez hiányzik, amelyre, mint arra már fent utaltunk, talán nem is kell olyan sokat várni.


Bomfunk M’cs


A Bomfunk MC’s 2000 nyarán került a köztudatba Freestyler című számával. A finn csapatot Raymond Ebanks félig finn, félig jamaikai MC, és DJ Gizmo alkotja, JS16 producer közreműködésével. Zenéjüket húzós house elemek és az old skool rap keveréke jellemzi, ezzel a jól eltalált stílusötvözettel ontják magukból a slágereket. Európa mellett többek között Ausztráliában is minden kislemezük és albumuk platinalemez lett. A Bomfunk MC’s híresen erős élő előadásokat produkál, a csapat nevének első részében a „bombing” graffiti szakkifejezésből lopott szó, szándékuk szerint az együttes kirobbanó színpadi stílusára utal. Előadásukban sokféle színpadi elem keveredik, a breakdance-től a profi MC produkcióig. A csapatba DJ Gizmo (eredeti nevén Izmo Lappalainen) hozza a funk elemeket, Raymond Ebanks a hiphop stílust, JS16 pedig ismert house-őrült. DJ Gizmo 15 évesen állt először keverőpult mögé, s Raymond Ebanks sem ma kezdte a szakmát, neki harminc évig kellett a tavalyi világsikerre várni, de úgy tűnik megérte. Finn újságírók az európai, főleg a német sikerre utalva Finnország legnagyobb exportcikkének nevezik őket, és a Him-et.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top