

Kezdjük az előkészületeknél, ami nem sokban különbözik a lekvár készítésétől. Mielőtt nekilátnánk, vegyük számba, mi mindenre lesz szükségünk. Kell majd főzőedény, tál, fakanál, mérőkanál, szűrő vagy gyümölcspasszírozó és persze üvegek, amikbe a finom italok kerülnek. Ezután már csak a hozzávalók hiányoznak. A szörpök elkészítéséhez általában cukor, citrom, borkősav és szalicil, vagy nátrium benzoát kell, néhány fajtához ecet is.
Ha nem sikerül elsőre, ne add fel – mint minden esetben, itt is igaz a mondás, gyakorlat teszi a mestert. Aki egyszer kipróbálja az igazi házi szörpöket, soha többé nem vesz boltban.
Egy különlegesség: a rózsaszörp

Néhány jó tanács:
– a szükséges eszközök legyenek tiszták és szagtalanok (kiábrándító hagymaszagú lábosban főzni)
– a megadott cukormennyiség nem törvény, mindenki ízesíthet saját szája íze szerint
– a lekötésre használt celofánt alkohollal, rummal vagy tiszta vízzel megnedvesítve könnyebb az üvegre feszíteni
– a celofánt ne hagyjuk el akkor sem, ha csavaros tetejű üvegbe tesszük az italt
– használhatunk parafa dugót is – de csakis újat, nem borosüvegből származót
– a befőzés gyakori vendégei a muslicák – ne törődj velük, ahogy elkészülsz az itallal, biztosan odébbállnak
– legvégül egy tipp: egy különleges szirup – mint például a rózsaszörp – díszes üvegbe csomagolva szép ajándék is lehet.