nlc.hu
Trend
Szigorúan szexmentes

Szigorúan szexmentes

"Táncoslányokat keresünk olaszországi bárokba, kiemelkedõen magas fizetéssel, szexmentes munkára..." (...) "Csinos, fiatal felszolgáló lányoknak külföldi munkalehetõség, szigorúan szexmentes..."

A rendszerváltás után nálunk is általánossá vált, hogy fiatal lányokat jól jövedelmező külföldi álláslehetőségeket ajánló hirdetésekkel toboroznak, majd mielőtt a gyanútlan jelentkező észbe kapna, már útlevél nélkül találja magát külföldi bárok, masszázsszalonok, peep-showk, vagy éppen bordélyházak alkalmazottjaként, gyakorlatilag rabszolgaként.

A csábító hirdetések mögött jól szervezett embercsempész-maffiák állnak, bár ez azok számára, akiket ez a leginkább érintene, sajnos még mindig nem nyilvánvaló. A világon évente négymillió ember esik áldozatául az emberkereskedelemnek, ebből közel 200-500 ezer nő, s mindössze negyedük tölti be a 25-ik életévét, mielőtt szexuális szolgáltatásokra kényszerítik. Egyre keresettebbek a tinédzserek is. Az áldozatul eső nők közel fele származik Közép és Kelet-Európából, többek között Magyarországról, bár a legnépszerűbb országok még mindig Oroszország, Ukrajna, Lengyelország és Csehország.

Nem ritka, hogy a hirdetéseket feladók házasság-, vagy éppen munkaközvetítő ügynökségek, akik aztán közvetlenül a maffia kezére adják tovább a náluk gyanútlanul külföldi munkára jelentkezőket. Rendszerint tőlük az út egyenesen vezet valamelyik Uniós tagországba, -nem ritkán hamis útlevéllel és pénzzel-, amit aztán megérkezésük után elvesznek tőlük, s ekkor már illegális határátlépőként, teljesen kiszolgáltatva a helyi nyelvet sem ismerve találják magukat a lányok. A futtatók mindent megtesznek azért, hogy egy idő után az illető már nem is próbálkozik szökéssel.


Az erőszak, a folyamatos verések, kínzások, az alkohol és a kábítószer szinte mindennapos eszközök a megfélemlítésre. Ráadásul orvosi ellenőrzés és védekezés híján legtöbbük nap, mint nap ki van téve az AIDS és más nemi betegségeknek fenyegetésének. Sokak drogfüggőként szabadulnak, de mindenképpen testben és lélekben összetörve. Akadnak olyan férfiak is, akik előbb feleségül veszik a kiszemelt idegen országból származó áldozatot, később kényszerítik szexuális rabszolgaságra, majd a házasságot sértő életmód miatt adnak be válókeresetet, amikor szabadulni akarnak a gyanútól.

Az emberkereskedelem jelenleg a világ harmadik legjobban jövedelmező üzlete a kábítószer és a fegyverkereskedelem után. Évente mintegy 7-10 milliárd forint tiszta jövedelem származik belőle. Ma már a világ szinte minden országát érinti, akár kiinduló, tranzit, vagy éppen célországként. Magyarország ez utóbbiban is érintett.


A célországok között az élen van Ausztria, Olaszország és Németország, ahol az áldozatok többségében a volt kommunista országokból érkeznek. Áldozattá sajnos bárki válhat, de leginkább maguk a prostituáltak, és az intézetben nevelkedettek. De sajnos sok képzettebb lány is került már emberkereskedők kezére. Csak néhány országban (Ausztria, Hollandia és Belgium) van arra lehetőség, hogy az áldozatok vallomást tegyenek fogva tartóik ellen, amire azonban a félelem miatt még mindig csak kevesen vállalkoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top