Trend

A csillagászat története

Az õsi népek isteneknek vagy az istenek jelének tekintették az égitesteket, az égi eseményeket. Azt gondolták, hogy a csillagokból kiolvasható a jövõ. Az uralkodók ezért csillagászokat tartottak az égbolt titkainak megfejtésére.

Az ókori népek széleskörű csillagászati ismeretekkel rendelkeztek. Tapasztalati úton sok törvényszerűséget feltártak, előrejelzésekre is képesek voltak. A csillagászat másik mozgatórugója a kereskedelem volt. Ennek lebonyolításához tájékozódni kellett tengereken, sivatagokon. A babilóniaiak feljegyzései kb. i.e. 3000-re vezethetők vissza. Ismerték a Nap, a Hold járását, a hónap hosszát pontosan meg tudták adni, s ismerték a fogyatkozások bekövetkeztében lévő szabályosságot. Hét „mozgó” égitestet is ismertek, és minden nap másiknak áldoztak, innen erednek a napok nevei is.

A kínaiak is ismerték a Nap és Hold járását, a fogyatkozások időpontját. Elképzelésük szerint napfogyatkozáskor egy hatalmas sárkány akarja bekapni a Napot, így felkészültek, hogy nyilaikkal és kiáltozásaikkal elkergessék. Nem is csoda, hogy amikor két udvari csillagász, Hi és Ho elfelejtette bejelenteni az egyik napfogyatkozást, a császár lefejeztette őket. Az i.e. 2. században Csang Heng a Földet gömbölyűnek, a Világmindenséget pedig végtelennek tekintette.

Az ókori egyiptomiak a naptárkészítés mestereinek számítottak. Egyiptom mezőgazdasága a Nílus áradásától függött, ami az évnek mindig ugyanazon szakaszában következett be. Az egyiptomiak napra pontosan meg tudták ezt jósolni. A mayáknál is találkozhatunk csillagászati megfigyelésekkel. Ősi területeiken kőbe vésett napfogyatkozást-előrejelzést, s naptárakat találhatunk.

Az ókori Nyugat-Európában is foglalkoztak csillagászattal. Még ma is áll a Stonehenge nevű, kör alakú kőből készült oszlopsor, amelyet az i.e. 2000. év környékén építettek. Segítségével nagy pontossággal meg lehet határozni a tavaszi napéjegyenlőség, valamint a Hold-, és Napfogyatkozások idejét.

Az ókori csillagászat tetőpontját Görögországban érte el. Itt már előtérbe került az okok keresése is. Arisztarkhosz meghatározta a Hold és Nap távolságát, és arra következtetett, hogy a Föld kering a Nap körül. Ptolemaiosz a geocentrikus világképet fogadta el, amit módosítania kellett, hogy pontosan követni lehessen a bolygók mozgását. Szerinte a világegyetem középpontjában a mozdulatlan Föld helyezkedik el, ami körül minden más kering.

A középkori Európában az egyház a ptolemaioszi világképet dogmaként fogadta el. Kopernikusz 1510 körül rájött, hogy a bolygómozgásokat egyszerűbben lehet értelmezni, ha feltesszük, hogy a bolygók a Nap körül keringenek. Ez a világkép nem illett a dogmák közé, terjesztését súlyosan büntették. A kopernikuszi tanok leglelkesebb követője Giordano Bruno volt, aki azt gondolta, hogy a Nap sem lehet a mindenség közepe, hanem csak egyike a sok milliárd csillagnak. Eretnekségért 1600-ban máglyahalálra ítélték.

Galileo Galilei használt először távcsövet csillagászati megfigyelésekre. Észlelései világossá tették a Kopernikuszi világkép helyességét. Őt is máglya elé hurcolták, s csak úgy tudta elkerülni az ítéletet, hogy megtagadta nézeteit. Johannes Kepler megmérte a Mars térbeli helyzetét, s azt kapta, hogy olyan ellipszispályán mozog, aminek egyik gyújtópontjában a Nap található. Már Kepler gyanította, hogy a bolygók mozgása a Nap hatására történik, ám ezt csak Isaac Newtonnak sikerült bebizonyítani.

Századunk második felében Hubble-nak sikerült bebizonyítania, hogy az égen látható halvány ködfoltok egy része a mi Tejútrendszerünkön kívüli, de hozzá hasonló csillagrendszer. Manapság már Föld körül keringő műholdak, más bolygókon leszálló szondák, és egyéb más korszerű technikai berendezés segíti a csillagászokat a világűr megismerésében. Az ember kozmikus lénnyé vált. Biztosak lehetünk, hogy az elkövetkezendő évek is sok meglepő eredménnyel gazdagítják majd az Univerzumról alkotott nézeteinket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top