nlc.hu
Trend
Vendégként az esküvõn

Vendégként az esküvõn

Nem illik - táskádat telepakolni pogácsával vagy más finom esküvõi fogással, ami már nem fért beléd. Ha vegetáriánus vagy és a menü csak húsételekbõl áll, elégedj meg a körettel. Mellõzd vicceidet a võlegény korábbi nõirõl.

Öltözködés:

Illik – csinosan, alkalomhoz illő ruhában megjelenni. Hölgyeknek nagyon dekoratív és esküvőre kimondottan ajánlott a kalap! Hogy mellé kosztümöt (lehet nadrágkosztüm is!), egy elegáns nyári ruhát, koktélruhát vagy nagyestélyit választunk, az saját ízlésünkön túl az ünneplés helyszínétől is függ. Igazi, vidéki sátras lagziban kevésbé kötött a viselet, mint például egy többcsillagos szálloda báltermében megtartott ünnepi vacsoránál.
Férfiaknál is elvárt az alkalmi megjelenés: öltöny, ing, nyakkendő! Ha az ifjú pár ragaszkodik a sötét öltönyös vendégsereghez, vagy valamilyen más kötött viselethez, azt a meghívón tudatni szokták. Figyelmességre vall viszont, ha a férfi kísérője ruhájához igazítja sajátját.
Nem illik – túlöltözni a menyasszonyt! Övé a királynő szerepe, ne egy esküvőn akard ismét felvenni abroncsos báli ruhádat! Lehetőség szerint az egyszínű fehéret is mellőzd – egy manapság divatos, hálóingszerű menyasszonyi ruha nem biztos, hogy sokban különbözne a tiedtől – hagyd meg az arának ezt a kiváltságot!
Nem illik – templomba fedetlen vállal, szexis dekoltázzsal vagy feltűnő kivágású ruhában belépni. Ha mégis ilyen modellt választottál az esküvőre, vigyél magaddal egy blézert, kardigánt vagy kendőt, amivel a templomban elfedheted tested.

Gratuláció, ajándékok:

Illik – a „sok boldogságot kívánok” mellett kedves bókot tenni az ara megjelenésére (szép a ruhája, haja, sminkje, vagy éppen ami tetszik rajta) – de csak ha őszintén teszed!
A vőlegény is örül egy-két bátorító szónak.
Illik – ajándékot vinni, ha a vacsorára/fogadásra is meg vagy hívva. Amennyiben nem, akkor sem tilos, ha szeretnél. Érdeklődj az esküvő előtt, vezetnek-e nászajándéklistát? Minek örülne leginkább az ifjú pár? Lesz-e menyasszonytánc? Ne bízz a saját döntésedben, elvégre nekik szeretnél örömet szerezni. Nincs szükségük rózsaszín törülköző-szettre, ha narancssárga a fürdőszobájuk és a kávéfőző meg a kenyérpirító is fölösleges, ha már komplett a háztartás.
Nem illik – elsőként gratulálni, ha nem tartozol a szűk családhoz. A házasságkötő teremben és a templomi esketés után is a szűk család és a tanúk gratulálnak elsőként.
Nem illik – rögtön a ceremónia után lerohanni az ifjú párt az ajándékoddal. A virágcsokor ugyan néhol szokás, de nem szerencsés: hová tegyék? A borítékot se akard a templom bejáratánál a vőlegény zsebébe dugni – várj a menyasszonytáncig, ha nem lesz, akkor a vacsora utánig egy alkalmas pillanatra.

Vacsora:

Illik – oda ülni, ahová az ültetőkártyád szól. Ha nincs „hivatalos” ülésrend, akkor az ifjú pár mellett közvetlenül a szülők és a tanúk, majd a többi közeli rokon ül. Ha távolabbi rokon, ismerős vagy, kicsit hátrébb keress helyet.
Nem illik – extra kívánságokkal növelni az éttermi számlát. Elégedj meg azzal az étel- és italkínálattal, ami van. Ha francia pezsgőhöz szokott a torkod és a magyart nem bírja, rendeld meg titokban (mintha a mosdóba mennél) és rögtön fizesd is ki, minden feltűnést kerülve.
Ha vegetáriánus vagy és a menü csak húsételekből áll, elégedj meg a körettel (nyugi, torta biztosan lesz!) vagy kérdezd meg a főpincért, nem kaphatnál-e a rántott hús helyett rántott gombát? Az ifjú párt semmi esetre se zavard igényeiddel, csak ha ők személyesen kérdeznek felőle.

Tánc:

Illik – megvárni, amíg az ifjú pár megnyitja a táncparkettet. Mindenképpen övék az első tánc, akkor se pattanj fel székedről előttük, ha a kedvenc számoddal kezd a zenekar!
Nem illik – lekérni a menyasszonyt, különösen ha a vőlegénnyel táncol.
(A menyasszonytánc persze kivétel, ott természetes a lekérés.) Várd ki az alkalmat, míg felkérheted.
Játékok, viccek:
Illik – hangulatfokozó, kedves történeteket mesélni, elrabolni a menyasszonyt vagy a cipőjét, de csakis józanul, az ifjú párral előre egyeztetve, ha ők is így akarják!
Nem illik – kínos helyzetbe hozni az ünnepelteket. Mellőzd vicceidet a vőlegény korábbi nőiről, és ne most próbáld ki ízetlen tréfáidat.

Búcsúzkodás:

Illik – elbúcsúzni, amikor távozol, és nem szótlanul lelépni. Várd ki hozzá a megfelelő alkalmat, ne zavard meg a mulatságot távozásoddal.
Nem illik – táskádat telepakolni pogácsával vagy más finom esküvői fogással, ami már nem fért beléd. Ha ez szokás arrafelé és a pár is úgy gondolja, úgyis pakolnak kóstolót.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top