Trend

A csempézés

A kerámialapokkal való falburkolást már a rómaiak is ismerték, fürdõik falát csodás csempékkel, üvegmozaikokkal díszítették. Európába a mórok közvetítésével jutott el, és a mai napig is igen közkedvelt, hiszen a gyakorlati hasznán túl az ízlésesen felrakott burkolat rendkívül dekoratív is.




Fali csempe ma is igen közkedvelt, általában a lakás vizes helyiségeiben használjuk olyan felületekre, ahol lényeges szempont a vízállóság, a könnyű tisztíthatóság. Ez a legtartósabb burkolat, de sajnos meglehetősen költséges is. A konyha és a fürdőszoba átalakításakor sajnos rendszerint elkerülhetetlenné válik lecserélésük. A szerelvények megbontásakor óhatatlanul sérülnek a lapok, s ha csak nincs otthon tartalék, kénytelenek vagyunk újraburkolni a helyiséget, hiszen általában régebbi fajtákból nehezen szerezhető be a pótlás.

A csempe 4-6 mm vastag égetett kerámialap, amit különféle mázzal vonnak be. Ez lehet fényesen csillogó, vagy matt, felülete sima vagy érdes. Ma már elképzelhetetlenül széles választékot találunk a kereskedelemben színben, mintázatban, formában egyaránt. Általában a divat diktálja, hogy ezek közül éppen melyik a közkedvelt, de mindenki találhat ízlésének megfelelőt.





A választásnál nem árt azonban figyelembe venni azt a tényt, hogy ha már vállaljuk a burkolással járó anyagi terheket és nem utolsó sorban a nagy felfordulást is, egész biztos, hogy hosszú távra tervezünk. Nem célszerű, ha vakon követjük az aktuális trendet, hiszen akkor jövőre már elavultnak látjuk fürdőszobánkat. Érdemes inkább egyszerűbb, sima vonalú, klasszikusan időtálló színt és mintát választani, hogy sokáig gyönyörködhessünk benne minden rossz érzés nélkül.





Az aranyszabályok érvényesek itt is. Tehát kicsi helyiségbe ne válasszunk harsány nagy mintás csempéket! A sötét, ablaktalan fürdőt a világos, kisebb méretű lapok tágasabbá teszik. Ha túl nagy a belmagasság, színben harmonizáló bordűrrel megbonthatjuk a felületet. Mindig hangoljuk össze a falburkolat és a járólap színét. Sok esetben könnyű a dolgunk, hiszen a boltokban együtt is árulják az összetartozó csempéket, de az eladók is szívesen segítenek a döntésben.

Egyetlen lapból nehéz megállapítani, hogy nagyobb felületen hogyan fog mutatni, de biztosan nem rontjuk el, ha egy adott szín két árnyalatát választjuk. Minden esetben a padlóra kerüljön a sötétebb, mert az biztonságérzetet ad.





A burkolás szakértelmet igényel, ám mégis sokan egyedül, házilagos módszerekkel oldják meg a feladatot. Mindenféleképpen először kis felületen próbáljuk ki, hiszen mint tudjuk: a csúnyán, egyenetlenül felrakott, rosszul fugázott csempe csak pénzkidobás, sem funkcionális, sem esztétikai szempontból nem felel meg az elvárásainknak. A munka előtt pontosan mérjük le a felületet, általában 10 %-kal több csempét vásároljunk, mert a vágásnál hulladék is keletkezik. Barkácsáruházakban beszerezhetők a szükséges szerszámok (csempevágó, szintező, fúró, stb.) és anyagok (ragasztó, fugázó, fugakereszt, stb.), sőt szakmai útmutatást is kaphatunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top