Trend

Festés, mázolás

Ha nem tervezünk nagyobb mértékû átalakítást, csupán kicsit újabb, változatosabb környezetre vágyunk, elsõ lépésként megpróbáljuk a szobát a meglévõ bútorokkal máshogy berendezni. Ám ahogy elmozdítjuk õket régi helyükrõl, rá kell döbbennünk, hogy az amúgy fehérnek látszó falunk bizony szomorúan szürke, és a nagyszekrény nyoma letörölhetetlenül éktelenkedik rajta. Ilyenkor nincs más hátra, festetnünk kell! És lehet, hogy nem is fehérre?




A fal, mint a teret határoló legnagyobb felület, alapvetően meghatározza a lakás színvilágát. Árnyalata, mintázata nem választható el a berendezés egészétől, hiszen ez adja a hátteret a bútoroknak, tárgyaknak. Valóban háttérről van szó, válasszunk bármilyen színt is, akkor döntöttünk jól, ha az kiemeli és nem elnyomja az előtte álló mobiliákat.





A színeknek hihetetlen hangulati ereje és térformáló hatása van. Befolyásolja a helységek méreteit: a szűk, keskeny szobát világos színre festve tágabbnak érezzünk, a magas szoba mennyezete ellenben alacsonyabbnak tűnik, ha sötét színű. Hozzájárul a hőérzetünkhöz is: sötét, északi fekvésű helyiség kevésbé tűnik hidegnek, ha meleg, derűs színűek a falak. A déli népek viszont nem véletlenül használják előszeretettel a fehéret és a kéket.

Pszichikai, élettani hatásukat is figyelembe kell venni; pl. a hálószobába megnyugtató kiegyensúlyozottságot sugalló színt válasszunk, a dolgozóban viszont élénkítő, figyelemre serkentő legyen a falszín.
A tapéták esetében a minta nagyságával érhetünk el optikai hatásokat: az aprómintás tágítja a teret, a nagy, harsány mintákat viszont kerüljük kis helyiségekben.

Egy helyiségen belül több színt is használhatunk, ha például ki akarunk emelni valami érdekes elemet – falmélyedést, különleges bútort, festményt, stb. Használjuk bátran a színeket, az egyszínű hófehér fallal biztos nem lehet melléfogni, de egy jó színválasztással sokkal izgalmasabbá, egyénibbé tehetjük környezetünket.





A festés és mázolás tipikusan az a munka, melyet sokan megpróbálnak házilagosan elvégezni. Ma már igen sok féle modern, könnyen kezelhető alapanyag, festék és eszköz áll a rendelkezésünkre, a szaküzletekben készséggel adnak felvilágosítást ezek használatához. Figyeljünk azonban a felületek gondos előkészítésére, mert a legjobb festék sem tudja lefedni az egyenetlen felületeket, és a várt esztétikai hatás elmarad, hiába fektettünk bele rengeteg időt, pénzt és energiát. A festés egyik célja az, hogy védje a lekent felületet, ehhez azonban a legtöbbször egyetlen réteg nem elegendő. Ezért az ún. alapozással kezdjük, majd erre hordjuk fel a két-háromszoros védő rétegeket.

Falfestésnél is több rétegre van szükség, a felületi hibákat gletteléssel kell kijavítani. Ha túl egyenetlen a felület, érdemes festhető, fűrészporos tapétát alkalmazni, ez elfedi az esetleges repedéseket is. Kaphatók már hőszigetelő tapéták is, melyet a hideg, északi falakra tehetünk, ezek szintén festhetők.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top