Trend

Hideg burkolatok

A történelem folyamán az emberek már a legrégebbi idõkben is ismerték a padlóburkolást. Követ és égetett fajanszlapokat használtak i.e. 1800 körül a krétaiak, majd elterjedt Perzsiában, a Római birodalomban, Bizáncban. Természetes és mûköveket, kerámia járólapokat ma is szívesen használunk otthonainkban.

A hideg burkolatok főbb típusai:

-Természetes kövek:





Gránit: a legkeményebb vulkanikus kőzet, hőálló, vegyi hatásoknak ellenáll. Több színben létezik, a fényesre csiszolt lapokkal igen dekoratív belső tereket lehet elérni.
Márvány: szerves eredetű üledékes kőzet, kevésbé ellenálló, porózus felülete miatt pl. konyhába nem ajánlatos, az esetleges zsírfoltok eltávolíthatatlanok, a különféle savak károsíthatják.

-Műkövek: természetes kőőrlemény műgyantával keverve. Újabban öntött padlóburkolatokat is készítenek belőle.

– Kerámia: A magas hőfokon égetett mázas kerámialap a leggyakrabban használt anyag. Van beltéri, és kültéri, fagyálló változata is. Fantasztikus szín, méret és formagazdagságban, viszonylag elérhető áron kapható a kereskedelemben.






Hová tegyünk hideg burkolatot?


A hideg burkolatokat leginkább a lakás nagy forgalmú, gyakran használt helyiségeiben használjuk, ott ahol a padló nedvességnek, szennyeződésnek, fokozott igénybevételnek van kitéve.
Az előszobába egyfajta zsilip a külvilág és az otthon között, ez szűri meg a kinti port, piszkot, ezért fontos a gyakori takarítása. Ide optimális a hideg burkolat, ne felejtsünk el azonos anyagból lábazatot is tenni a falak mentén, mely óvja a fröccsenő felmosóvíztől.
A fürdőszobát egymás után több ember is használja, a higiéniai szempontok miatt elengedhetetlen, hogy könnyen tisztán tartható legyen. Olyan padlólapot válasszunk, mely vizesen sem csúszik, a balesetek elkerülése végett.





A konyhába kerámia, vagy ha mód van rá, gránitlapokat tegyünk, fontos, hogy a zsíros gőz és az egyéb szennyeződések könnyen eltávolíthatók legyenek. Elegáns, reprezentatív nappaliban is sokan előszeretettel használják a járólapokat, különösen akkor, ha kerthez vagy teraszhoz kacsolódik. A hideg érzés ellensúlyozására sokszor padlófűtést alkalmaznak alatta.


Lerakása:





Csak a szépen, gondosan lerakott burkolat nyújt igazán esztétikus felületet. Lényeges, hogy a fugák mindenhol egyforma szélesek legyenek, a lapok pedig szintbe álljanak egymással. Magunk is próbálkozhatunk, de biztosabb, ha szakembert hívunk. Nem mindegy, hogy a burkolandó aljzat mennyire egyenletes, milyen ragasztóanyagot használunk, és az sem, hogy hol kezdjük a lerakást. A jó szakember úgy számol, hogy lehetőleg csak egész lapok látszódjanak, a kevésbé frekventált helyekre kerüljenek a vágottak. Hálós és diagonál mintázatban lehet letenni a lapokat, de érdekes hatás érhetünk el ezek kombinálásával is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top